Főoldal > Erasmus+ > Oktatók > Európán belüli mobilitások > Oktatási célú mobilitás

Az Erasmus+ pályázattípus célja 

 • felsőoktatási intézmények oktatóinak külföldi partnerintézményben végzett oktatás célú mobilitása, illetve külföldi vállalkozás szakértőjének magyarországi felsőoktatási intézményben végzett oktatás célú mobilitása;
 • azon hallgatók számára is elérhetővé tenni azt a tudást és tapasztalatot, amit egy másik európai egyetem oktatója nyújthat, akik nem tudnak részt venni a hallgatói mobilitásban;
 • a szakértelem és tapasztalat cseréje, bővítése;
 • a képzési programok kínálatának és tartalmának gazdagítása.


Az oktatóknak számos lehetősége van önálló kezdeményezésre az Erasmus+ programon belül, így például:

 • új kapcsolat teremtése
 • vendégoktató meghívása
 • közös program kialakítás


Célszerű a legtöbb esetben az intézményi koordinátor segítségét kérni. Minden eseményt, kapcsolatot (például új bilaterális szerződés, vendégoktató, stb.) dokumentálni kell, ezekről kérjük a megfelelő papírok leadását a Nemzetközi Irodában.

 • Erasmus Charter for Higher Education tanúsítvánnyal rendelkező felsőoktatási intézmény oktatói;
 • Bármilyen külföldi, a munkaerőpiacon vagy az oktatás, képzés vagy ifjúság területén aktív privát vagy közintézmény.
 • felsőoktatási munkatársak oktatási célú mobilitása (2-60 nap utazás nélkül);
 • külföldi vállalkozás dolgozójának oktatási célú fogadása (2-60 nap utazás nélkül).
 • A fogadó intézmény minden esetben ECHE tanúsítvánnyal rendelkező felsőoktatási intézmény.
 • A küldő intézmény lehet egy ECHE tanúsítvánnyal rendelkező felsőoktatási intézmény vagy bármilyen külföldi „vállalkozás” (a munkaerőpiacon vagy az oktatás, képzés vagy az ifjúság területén aktív privát vagy közintézmény).
 • Oktatott órák száma: legalább 8 óra hetente, de az 1 hétnél rövidebb időszakokra is legalább 8 óra.
 • Helyszín: nem lehet a küldő intézmény országa és a lakóhely szerinti ország sem.
 • Az oktató a pályázatában benyújtott, az érintett felek által jóváhagyott és aláírásukkal elfogadott egyéni munkaprogramot követi.

Az Európai Unió tagállamai (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország).

Nem EU tagállamként a programban szintén részt vesz: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, Törökország.

A programországokon (EU) belüli oktatói mobilitást lehetővé tevő partnereink.

Németország
VárosIntézményLétszámErasmus kódErasmusWeboldal
HamburgUniversität Hamburg1D HAMBURG01Erasmus aloldalwww.uni-hamburg.de

Az Erasmus támogatást ösztöndíj formájában adjuk. Az ösztöndíj átalányösszeg, mellyel nem kell tételesen elszámolni. A pénzt kiutazás előtt néhány nappal utalja a Főiskola, kizárólag a kiutazó saját bankszámlájára. A pénzt csak euróban tudjuk utalni, akinek nincs euró alapú számlája, annak a pénzkezelő intézménye automatikusan forintra váltja az általunk euróban utalt összeget. Az átváltási veszteség a kiutazót terheli!

A kiutazás megszervezése, biztosítás (kötelező!) megkötése a kiutazó feladata, a Nemzetközi Iroda ügyintézőjétől kérhet segítséget.

A támogatás két részből tevődik össze, a megélhetési átalányból és az útiköltségből.

Megélhetési átalány: Az Erasmus+ pályázatban fix összegek vannak, melyek a célországtól és a napok számától függnek.  Ha a kiutazás napja egy nappal megelőzi a tényleges mobilitást, akkor erre a napra is járhat a megélhetési átalány.

Az utazáshoz a távolság szerinti átalány összeget kell, hogy a pályázat biztosítson. A távolságot az Európai Unió távolság kalkulátorával kell kiszámolni.

A távolságkalkulátor az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm

A Distance Calculator által megadott kilométer távolság használata kötelező, akkor is, ha egy út átszállással, repülő és vonat kombinációjával valósítható meg, tehát lehet, hogy drágább, mint a távolságkalkulátor alapján adható összeg.

2018-as, 2019-es, 2020-as pályázati felhívás

Fogadó ország 

1-14. nap

15-60. nap

Magas megélhetési költségű országok
((Dánia (DK), Finnország (FI), Írország (IE), Izland (IS), Lichtenstein (LI), Luxemburg (LU), Norvégia (NO), Svédország (SE), Nagy-Britannia (UK))

170 € / nap119 € / nap

Közepes megélhetési költségű országok

(Ausztria (AT), Belgium (BE), Ciprus (CY), Németország (DE), Görögország (EL), Spanyolország (ES), Franciaország (FR), Olaszország (IT), Hollandia (NL),  Málta (MT), Portugália (PT))

140 € / nap 98 € / nap

Alacsonyabb megélhetési költségű országok

(Bulgária (BG), Csehország (CZ), Észtország (EE), Horvátország (HR), Magyarország (HU), Litvánia (LT), Lettország (LV), Lengyelország (PL), Románia (RO), Szerbia (RS – a 2019-es pályázati felhívástól kezdődően), Szlovénia (SI), Szlovákia (SK),  Macedónia (MK), Törökország (TR))

110 € / nap 77 € / nap

Utazási támogatás távolság alapján (2018-as, 2019-es pályázati felhívás):

10- 99 km20 euró
100 –  499 km180 euró
500 – 1 999 km275 euró
2 000 – 2 999 km360 euró
3 000 – 3 999 km530 euró
4 000 –  7 999 km820 euró
8 000 – 19 999 km1500 euró

Pályázati felhívások

Megszakítás