Főoldal > Az oktatási rendszerek kudarca: a holisztikus nevelés szükségessége

Az oktatási rendszerek kudarca: a holisztikus nevelés szükségessége

Esemény leírása

2023. június 20-án a malajziai Dato’ Dr. G. K. Ananda Kumarasiri spirituális tanító tart előadást A Tan Kapuján. Előadásának témája a különböző oktatási rendszerek kudarca, és a rosszul működő módszerek helyett alkalmazható ősi, holisztikus megközelítés.

Az előadásról röviden:

Az oktatási rendszereket a világ legtöbb országában súlyosan elégtelennek találják. Bármilyen felfogást is vall valaki az oktatásról, a lényeg a jövő nemzedékeinek sikere, jól-léte és boldogsága. Ez a szülők, a tanárok és az iskolarendszer oktatási kultúrájának szent kötelessége. Dr. Ananda Kumarasiri a holisztikus oktatás és pedagógia meghonosításának kritikus fontosságára összpontosít. Megközelítése szerint a holisztikus oktatás és pedagógia elengedhetetlen ahhoz, hogy a tanuló képes legyen céltudatos és boldog életet élni, különösen a modern korban, ahol az idő és az elvárások egyre növekvő nyomásával szembesülünk. Az előadás bemutatja annak a mögöttes filozófiának a fontosságát, amely a diákot, a hallgatót tekinti az oktatás középpontjának. A szülői kötelesség és felelősség szerepe is megvizsgálásra kerül a holisztikus pedagógia előnyeinek teljes körű kiaknázásában. Dato’ Dr. Kumarasiri betekintést nyújt a parijatti, patipatti és pativédha kulcsfogalmaiba is. Ennek az ősi oktatási rendszernek (amely mélyen beépült Taxila és más buddhista központok működésébe) a modern megfelelői a tanulás kognitív, affektív és pszichomotoros területeiként azonosíthatók.

 

Dato’ Dr. G. K. Ananda Kumarasiri nagykövet élete nagy részét karrierdiplomataként töltötte (1966-1995). Létrehozta és vezette a Nemzetközi Kapcsolatok és Stratégiai Tanulmányok Központját a malajziai közszolgálat számára (1979-1981). A megbízás felkeltette érdeklődését az oktatás, a humánerőforrás-fejlesztés és a szakmai képzés iránt. 1995-ben vonult nyugdíjba, mint az ASEAN malajziai főigazgatója (1993-1995). A Human Development and Peace Foundation (HDPF, Emberi Fejlődés és Béke Alapítvány) alapító elnöke. Az Utara Malaysia Egyetem adjunktusa, aktív dharma-tanító, rendszeresen tart nyilvános előadásokat szerte az országban és külföldön. Népszerű dharma-beszédei a személyes önfejlesztéssel, a kiválóság megvalósításával, az egészséges mentális kultúra művelésével, a sikerhez vezető úttal, a jól-léttel, a boldogsággal és a belső békével, az önmegvalósító kiválósággal, a bölcs és gondoskodó neveléssel, a holisztikus buddhista oktatás szükségességével foglalkoznak.

 

Az előadás időpontja: 2023. június 20. kedd 19:00

Az előadás helyszíne: A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Szertartásterem

Kapcsolódó

2024 02 09. 16:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Baktay-terem, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
2024. február 9-én (pénteken) 16.30 órakor nyílik meg BMZ (Baji Miklós Zoltán) képzőművész, főiskolánk hallgatója,  Műugrás 2., a Metafizikai Térben című kiállítása A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Baktay-termében.
2024 02 23. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Február 23-án 17:30-as kezdéssel Hobo: József Attila estjére kerül sor. Sokan együtt nőttünk fel velük. Most itt A Tan Kapuján személyesen találkozhatunk az Előadóművésszel és a Költővel.