Uszó

Az Uszó elvonulási központ és alkotóház A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola közös tulajdona, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkmogyorósd község határában fekszik. Az egyház és a főiskola az Uszó megvásárlásával és működtetésével olyan alkalmas helyet kíván tanítóinak, hallgatóinak és meghívott vendégeinek biztosítani, ahol zavartalanul lehet csöndet, nyugalmat és elmélyülést igénylő szellemi munkát végezni természetes környezetben. A hely különösen megfelel hosszabb elvonulások és rövidebb, de intenzív meditációs kurzusok megtartására, szervezett programok lefolytatására, elmélyült alkotómunka végzésére.

Az Uszó története

Az Uszót 1980-ban Mireisz László vásárolta meg, majd tartotta fönt Dobosy Antallal és Takács Lászlóval közösen, hogy hosszabb elvonuláson tisztázzák a keleti tanításokhoz fűződő viszonyukat, a gyakorlatban is kipróbálják és megtapasztalják a korábban tanultakat, és - megvitatva a korunkban Magyarországon legfontosabbnak és legaktuálisabbnak tűnő spirituális kérdéseket - egymást is tanítsák. 1985 és 1987 között az Uszón együtt élve elvetették annak a spirituális közösségnek magvait, amelyből később az egyház és a főiskola kisarjadt.

1991-ben hat barátjukkal együtt megalapították A Tan Kapuja Buddhista Egyházat és Főiskolát, melynek első tanítói lettek. Néhány évvel ezután az Uszót átadták az egyháznak és a főiskolának, hogy még szélesebb körben hasznosíthatók legyenek azok a páratlan lehetőségek, melyeket a magány és a gyönyörű természeti környezet kínál.

Az Uszó elvonulási központ és alkotóház szabályzata
(átdolgozás alatt)

Facebook oldal

Ezen túl javasolt, hogy vigyen magával mindenki:

  • Ásványvíz, élelem (víz ugyan van, és élelmet is lehet kapni Bükkmogyorósdon és Csernelyen, de visszatérő öreghiba, hogy sokan a városi boltok nyitvatartásából indulnak ki...)
  • Valami papucsszerűség (nincs padlófűtés, a cipő pedig gyakran sáros)
  • Hálózsák, meleg ruhák, vízálló cipő, esőkabát, zseblámpa/gyertya
  • Toll, papír, homályos célkitűzések
  • Uszón nincs se áram, se gáz bevezetve (világítás gyertyával; fűtés kemencével és tüzifával; hűtő nemigen kell; fürdés hideg vízzel vagy szabadtéren hordósvízből; bármilyen akkutöltő felesleges, legfeljebb a Lila Büfébe lehet beadni...)