Főoldal > Bodó Ferenc

Bodó Ferenc

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola főiskolai tanársegédje
(buddhista meditáció, buddhista filozófia, angol nyelvű szakszövegolvasás)

A buddhizmussal először tizennyolc évesen találkoztam, amikor is egy kedves barátom a kezembe nyomta Szögyal Rinpocse Tibeti könyv életről és halálról című művét. A téma és annak tudata, hogy a könyv tulajdonosa fiatalon meghalt, alaposan megingatta a javak felhalmozására irányuló törekvéseimet. Akkoriban egy kereskedelmi szakközépiskola végzős diákja voltam, és az érettségi kapujában állva alig vártam, hogy magam mögött hagyjam a gazdasági hasznot fürkésző eredménykimutatások világát.

A Tan Kapuja Buddhista Főiskolára a 2001-es felvételi tájékoztató böngészése közben találtam rá egy észak-londoni viktoriánus ház kísértetjárta falai között. Nem sokkal korábban szegődtem az ott élő, vallását gyakorló, angol zsidó házaspár két fiúgyermeke mellé, mint au pair.

A tanulmányaimat aztán 2001-ben el is kezdtem A Tan Kapuján, ahol az akkor még négyéves buddhista tanítói képzés keretein belül megismerkedhettem a buddhizmus történetével, alaptanításaival és különböző irányzataival. A vallásbölcseleti szakirány ugyanakkor – kamaszkori vágyaimat kielégítve – tálcán kínálta a világvallások tantételeit, valamint a keleti és nyugati filozófiák heterogén rendszereit.

2005 nyarán – a buddhista szigorlatot követően – a főiskolai tanulmányaim halasztása mellett döntöttem, mert úgy éreztem, hogy huszonhárom évesen, számottevő élettapasztalat hiányában nem lenne reális végzett buddhista tanítóvá válnom. Ennélfogva ismét Anglia felé vettem az irányt, gondolván, hogy egy röpke év elteltével újra hazatérek.
A tervezett egy évből azonban egy egész évtized lett. Ezen idő alatt éltem Cambridge-ben, Londonban és Bristolban, valamint voltam kertész, futár, pincér, tanulmányi előadó és tanársegéd is. A munka mellett elvégeztem a Tan Kapuját és a Londoni Egyetemen szereztem egy buddhista tanulmányok mesterdiplomát. Így lényegében sikerült a hiányzó mennyiségű és minőségű élettapasztalatra szert tennem.

Az angliai évek során fordult az érdeklődésem egyre inkább a théraváda buddhizmus felé. Ez végül annyira komolynak bizonyult, hogy egyszer csak Srí Lankán találtam magamat egy théraváda kolostorban, ahol közel egy évet éltem. A buddhista szerzetesek között eltöltött idő alapvetően megváltoztatta a bennem addig felépített képet, nemcsak a szerzetességről, hanem a buddhizmusról is.

A srí lankai kalandot követően az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájának lettem az ösztöndíjas hallgatója. 2021-ben abszolváltam. Jelenleg a Lélekvándorlás lélek nélkül a páli skolasztikában című doktori disszertációmon dolgozok.

Születési dátum: 1982
Végzettség: 
 • TKBF VB Buddhista tanító (BA) 2009
 • SOAS, University of London, Buddhista tanulmányok (MA) 2010
 • ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola (PhD) 2021, abszolutórium
 
Munkakör: 

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, főiskolai tanársegéd

Tudományos fokozat: 

PhD abszolutórium, filozófiatudomány, ELTE, 2021

Eddigi oktatói tevékenységek: 

A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán:

 • buddhista meditáció
 • buddhista filozófia
 • angol nyelvű buddhista szakszövegolvasás
 • buddhista terminológia

Eddigi szakmai gyakorlat és teljesítmény bemutatása: 

 • 2018 március – 2018 augusztus
  Postgradute Institute of Humanities and Social Sciences, University of Peradeniya, Srí Lanka
  Szakmai gyakorlat (campus mundi)
  Tevékenység: páli nyelvű buddhista szövegek tanulmányozása
 • 2016 október – 2017 május
  Sri Subodharama International Buddhist Centre, Peradeniya, Srí Lanka
  Tevékenység: a buddhista szerzetesek életének tanulmányozása
Megszakítás