Főoldal > A vuhani tüdőgyulladás-járvány elleni intézkedések a Főiskolán

A vuhani tüdőgyulladás-járvány elleni intézkedések a Főiskolán

Kedves Hallgatók, Oktatók, Munkatársak! Tisztelt Látogatók!

A sajtóhírekből bizonyára értesültetek a wuhani tüdőgyulladás-járványról, amelyet a jelenleg 2019-nCoV néven ismert wuhani koronavírus okoz.

Az Országos Tisztifőorvos tájékoztatási szerint, "a megbetegedés lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérésekkel jár. A megbetegedés manifesztálódhat enyhe, közepes és súlyos tünetekkel, ideértve a súlyos tüdőgyulladást, ARDS-t, szepszist és szeptikus sokkot. A vírus emberről-emberre, jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed. Lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2-12 nap)." A betegség mibenlétéről, terjedésének megelőzésére szolgáló személyi higiénia megőrzésére javasolt teendőkről jó tájékoztatást ad az alábbi két video:

  • https://www.youtube.com/watch?v=4B6SirWY7-0
  • https://index.hu/video/2020/01/30/koronavirus_kina_karanten_magyarazo_vuhan/

A betegség a kínai Wuhan tartományban tört ki, ezért nagyon fontos, hogy a Főiskola bármely hallgatója, oktatója, munkatársa, aki az elmúlt időszakban ott járt (különösen az ottani élő állat és halpiacon), ezt jelezze a Főiskola felé is, azon túlmenően, hogy orvoshoz fordul.

Megbetegedés esetén kérjük, hogy amellett, hogy a megbetegedés okát a Főiskola felé is jelzed, kerüld a közösséget a nem ártás törekvésének jegyében. Ez utóbbit kérjük, hogy Látogatóink is vegyék figyelembe.

A betegség esetleges terjedésének megelőzésére, a fertőzés elkerülésére nagyon fontos a gyakori kézmosás, a papírzsebkendő egyszeri használata.

A járvány megelőzésére a Főiskola eddig az alábbi intézkedéseket tette:

1. Tanulmányoztuk az Országos Tisztiorvos által kiadott Eljárásrendet és Kockázatértékelést a 2019-nCoV néven ismert wuhani koronavírussal kapcsolatban.

2. Intézkedtünk, hogy a Főiskolán a takarítást, fertőtlenítést gyakorított módon történjen, a mosdók fokozott fertőtlenítése mellett, valamennyi kilincs, a tantermek és közös helyiségek tekintetében is. A takarító vállalkozó útján gondoskodunk a megnövekedő kézmosószer ellátásról és fertőtlenítő szerek elhelyezéséről.

3. A mosdókban, közös helyiségekben rövid járványügyi tájékoztatás elhelyezése iránt intézkedtünk, felhívva a figyelmet a kézmosás, illetve az egyszeri papírzsebkendő használat fontosságára. Ugyancsak intézkedünk papírzsebkendő adagolók kihelyezéséről is.

4. A hallgatókat, oktatókat és az adminisztratív dolgozókat a levelezőlistákon és a honlapon is közzétételre kerülő jelen körlevélben tájékoztatjuk a járvány mibenlétéről, a tisztiorvosi tájékoztatáson túl, a koronavírusra vonatkozó magyarázó video megisztásával. Tájékoztatást adunk a megtett intézkedésekről, felhívva figyelmüket a személyi higiéné, kézmosás fontosságára, illetve arra, hogy betegség gyanúja esetén azonnal forduljanak orvoshoz és jelezzék, ha koronavírus fertőzést diagnosztizálnak náluk.

5. A további esetleg szükséges intézkedéseket a Főiskola foglalkozás egészségügyi orvosával egyeztetve, a tisztiorvosi ajánlásnak és eljárási rendnek megfelelően tesszük meg. Ezekről külön is tájékoztatni fogunk benneteket.

Amennyiben a betegség tüneteivel kapcsolatos kérdésetek van, forduljatok Baginé Kerber Szilvia elsősegélynyújtó munkatársunkhoz (e-mail: kerber.szilvia at tkbf.hu), aki a tisztifőorvosi tájékoztatóból nem megválaszolható kérdéseiteknek a Főiskola foglalkozás egészségügyi orvosa felé történő továbbításáról és a kapott válasz részetekre történő megküldéséről gondoskodik.

Ezúton is felhívjuk figyelmeteket, hogy a Főiskolán az elsősegélynyújtásra kijelölt hely a 2-es iroda (Oktatási Intézet), ahol az elsősegély doboz található. Ezt a készletet a jelen helyzet által indokolt módon soron kívül kiegészítjük egy érintkezés nélküli lázmérővel.

Üdvözlettel: Karsai Gábor rektor megbízásából:

dr. Barta Péter főtitkár

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó