Főoldal > Szeptemberben indul A Tan Kapuja Mandala Általános Iskola

Szeptemberben indul A Tan Kapuja Mandala Általános Iskola

Szeptemberben – felmenő rendszerben, egy induló első osztállyal – megkezdi működését A Tan Kapuja Mandala Általános Iskola Budapesten, a X. kerület Sibrik Miklós út 66-68. szám alatt.

A Tan Kapuja Mandala Általános Iskola alapításával A Tan Kapuja Buddhista Egyház szeretné kiszélesíteni nevelési-oktatási tevékenységét, s egy a keleti és nyugati pedagógia elveit ötvöző, alternatív pedagógiai program megvalósítását tűzte ki céljául.
Valljuk, hogy az iskola spirituális hely és szellemi műhely, melynek elsődleges célja, hogy segítse közössége tagjainak testi-szellemi-lelki épülését. Iskolánk nyitva áll mindazok előtt, akik a pedagógiai programunkban megfogalmazott értékekkel azonosulni tudnak, függetlenül attól, hogy mely vallás gyakorlói. Nem kis buddhistákat szeretnénk nevelni, hanem nyitott, kíváncsi, rugalmasan gondolkozó embereket, akik a körülöttük és a bennük lévő világ megismerésének útján járnak.
A mandala név azt jelenti: közösség, kör. A kör a Teljesség szimbóluma, mely megmutatja az egyén és közösség egységében rejlő erőt, a kifelé és befelé fordulás összhangját, a Világban rejlő rendet és szépséget. A Mandala-iskola működését – nevéhez méltóan – az a tudás határozza meg, hogy látszólagos különállásunk ellenére mindannyian a Teljesség részei vagyunk, összetartozunk. Célunk, hogy gyermekeink boldog, kiegyensúlyozott, örömteli életet éljenek mind az iskolaévek alatt, mind azt követően. Ennek érdekében gyakoroljuk és tanítjuk

  • hogy elsősorban önmagunkra és nem külső körülményekre támaszkodva érhetjük el belső békénket, boldogságunkat.
  • annak tudatosítását, hogy gondolatainkkal, szavainkkal, tetteinkkel hatással vagyunk környezetünkre, ezért felelősek vagyunk ezekért.
  • a tudat fejlesztéséhez hatékony módszereket, melyek révén alakíthatunk szándékainkon, tudatossá tehetjük tetteinket és azok önmagunkra és másokra ható következményeit.

Programunk gyakorlati elemeit a fenti elvek mentén fogalmaztuk meg. Néhány ezek közül:

  • Új tantárgyaink a jelenlét és a tudatozó tárgyak az önismeret, önvizsgálat, relaxáció és meditáció napi szintű gyakorlását teszik lehetővé.
  • Mozgáskultúra tantárgyunkba beépítettük a jógát, további eszközt adva ezzel a gyerekek kezébe az önismereti úton való haladáshoz.
  • Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek számára örömteli legyen a tanulás, ezért a lelkesedés megőrzése érdekében
    • a tanulás elsődleges eszközévé tesszük a játékot
    • nem könyvekből tanulunk, hanem a gyakorlatban
    • fejlesztő értékelést alkalmazunk
    • mozgásban és földön, körben ülve tanulunk.
  • A művészeti tárgyak segítségével támogatjuk a harmonikus személyiségfejlődést.
  • Nem adunk házi feladatot, hogy a családok feszültségmentes és tartalmas együttlétét támogassuk.
  • Egyes órákon lehetővé tesszük a nemzedékek és különböző korosztályok közötti együttműködést, bevonva a szülőket, nagyszülőket a gyermekek tanításába, erősítve a családokat, támogatva a fiatalabb és idősebb nemzedékek közötti megértést és elfogadást.
  • Foglalkozásaink hossza a tartalomtól és korosztálytól függően rugalmasan változik: 30, 60 vagy 90 perc.

A Mandala-iskola 2022. szeptemberében felmenő rendszerben kezdi meg működését Budapesten, a Sibrik Miklós út 66-68. szám alatti bérleményben. A 2022/23-as tanévre kizárólag leendő első osztályos tanulók jelentkezését várjuk a maximum 20 fős első osztályba.

Továbbra is lehetőség van még jelentkezni (átjelentkezni is) első osztályunkba. További információ:  https://mandalaiskola.hu/jelentkezes/

Rövid videó A Tan Kapuja Mandala Általános Iskoláról:

A Klub Rádió meghívásának eleget téve Monszport Krisztával, a Mandala-iskola igazgatójával és Karsai Gáborral, a TKBF rektorával készült beszélgetést a következő linken hallgathatják meg:
https://www.klubradio.hu/archivum/a-jovo-itt-van-2022-majus-30-hetfo-1400-25374

A Mandala-iskola weboldala: https://mandalaiskola.hu/
A Mandala-iskola Facebook-oldala: https://www.facebook.com/ATanKapujaMandalaIskola

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó