Főoldal > Megjelent: Buddha beszédei – Majjhima Nikāya (I-III. kötet)

Megjelent: Buddha beszédei – Majjhima Nikāya (I-III. kötet)

Magyar nyelven először jelenik meg a Buddha középhosszúságú beszédeinek teljes gyűjteménye, a Tan forrása.

Hiánypótló műről van szó, hiszen a kereszténység szent iratának, a Bibliának létezik több fordítása is, és megjelent a Korán is, amely az iszlám szent könyve, azonban nyomtatásban Buddha tanításainak csak egy töredékét ismerhettük meg eddig magyar nyelven, nagy összefoglaló kötet nélkül. Ezt a hiányt szerettük volna pótolni ezzel a könyvvel, hiszen a buddhizmus az emberiség egyetemes hagyományának szintén része. Ez a kiadvány tizenhat év munkájának gyümölcse.

Jelen kötet Buddha lényegi tanításainak összefoglalása. A Középhosszúságú Beszédek Gyűjteménye a legrégebbi irányzatnak, a théravádának, az „öregek tanításának” a szövege, tulajdonképpen a buddhista Tan forrása. Tartalmaz minden olyan elemet, amelyből a történeti változás során kibontakoznak a későbbi irányzatok, a mahájána, ezen belül a zen, valamint a tibeti tantrajána különböző vonulatai. Bár ezek az irányzatok bizonyos hangsúlyokat máshová tesznek, a lényegi alap mindenhol ugyanaz és nem változott.

Ennek az alapszövegnek az ismerete tehát fontos minden gondolkodó ember számára, ám ugyanígy szükség van a gyakorlati megvalósításra is ahhoz, hogy valódi értelme feltáruljon, különben számos félreértés, félreértelmezés kísérheti Buddha tanításait. A buddhista Tan és gyakorlat kortól, nemtől, vallástól, nézetektől függetlenül mindenki számára nyitott. Páratlan a maga nemében, több ezer év – lelki, pszichológiai és még ezeket is meghaladó – ismerete köszön benne vissza az emberi tudat szerkezetéről, működéséről, jelenségeiről. Számos mai tudományos kutatásban igazolódnak vissza Buddha belátásai, és minden bizonnyal hosszú időre adnak még feladatot a megismerésre és megszabadulásra törekvő embernek.

A három kötet megvásárolható A Tan Kapuja Webshopjában erre a linkre kattintva.

Bővebb információ a kiadványról: https://atanforrasa.hu/

 

Buddha beszédei – Majjhima Nikāya, A középhosszúságú beszédek teljes gyűjteménye (I-III. kötet)

Kiadó: A Tan Kapuja Kiadó és a Onedropzen

Kiadás éve: 2023

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó