Főoldal > Harmonikus légzés gyakorlás

Harmonikus légzés gyakorlás

A tavaly novemberi Harmonikus Légzés kurzus résztvevői – nemcsak Jantra jóga gyakorlók, hanem olyan személyek is, akiknek a Jantra jóga gyakorlása nehézségekbe ütközik – mind nagyon hasznosnak tartották azt, amit itt tanulhattak. A harmonikus légzés gyakorlása, megtanulása mindenki számára előnyös, különösen nagy lehetőség azoknak, akik a Jantra jógát bármilyen oknál fogva nem tudják gyakorolni.

Csögyal Namkhai Norbu Rinpócse gyakran szokta mondani, hogy az élet nem más, mint légzés. Ezért megtanulni jól lélegezni, azaz tudatosan lélegezni alapvető dolog, főleg a mai kor emberének.

Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy a légzés összekapcsolja a tudatunkat a testtel, ezért a Harmonikus Légzés, vagy teljes légzés kulcsfontosságú elem mind a test, mind pedig a tudat működésének koordinálásához. Nélkülözhetetlen módszer a tudat lecsendesítése, a testi feszültségek csökkentése szempontjából, továbbá jótékonyan hat a testre és az idegrendszerre egyaránt.

Az elsajátított módszereket bárhol és bármikor végezhetjük, ily módon hatékony eszközhöz jutunk a hétköznapi életünkben. A Harmonikus Légzés módszerének forrása a tibeti Jantra jóga rendszere, mely egyike a legrégibb fennmaradt jógának, eredete a 8. századig nyúlik vissza.

A gyakorláson a testi és légző gyakorlatokon keresztül elsajátítjuk az alhasi légzést, majd a bordaközi és a mellkasi légzés fázisain át megtanuljuk a teljes légzést, kinyitva a testet a légzésre. A légzés helyének és fázisainak összehangolása révén érjük el a harmóniát a légzésben, a Harmonikus Légzést.

Kapcsolódó kisfilm: 
https://www.youtube.com/watch?v=2hE–ZCU834&feature=youtu.be

A gyakorlásokon várunk mindenkit nagy szeretettel.

A Gakjil

 

Magyarországi Dzogcsen Közösség

www.dzogchen.hu

Varga Zoltán: +3630/941-0562

 

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó