Főoldal > Gyászhír – Dr. Fehér Judit ny. főiskolai tanár

Gyászhír – Dr. Fehér Judit ny. főiskolai tanár

feher_judit

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kiváló barátunk, társunk és tanítónk, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola nyugalmazott főiskolai tanára, okleveles orientalista (tibeti), angol-indológia szakos előadó, a nyelvtudomány kandidátusa, Dr. Fehér Judit 2019. február 12-én kedden elhunyt.

Judit a Madhjamaka, azaz a buddhista középút filozófiája tudományos kutatásának hazai úttörője, az ezzel kapcsolatos kutatási projektek vezetője, Nágárdzsuna, Buddhapálita és a Madhjamaka más kiemelkedő mestereinek szanszkrit és tibeti nyelvű szövegeinek avatott fordítója, a páli nyelv és a buddhista ismeretelmélet alapos ismerője és inspiratív oktatója volt a Főiskolán, illetve vendégoktatóként más felsőoktatási intézményekben is. Saját tudományos és kutatásszervezési-vezetési munkássága mellett számtalan értékes tudományos mű és fordítás lektorálása fűződik a nevéhez, amelyekhez gazdag tudásával, segítő kérdéseivel és tanácsaival hozzájárult. 

A Főiskolán a Madhjamaka mellett a tibeti, szanszkrit és páli nyelvű buddhista irodalom széles körét ismertette meg tanítványaival, akiknek nem csak a tudását adta át, hanem meg is szerettette velük ezeket a stúdiumokat.  Oktatói tevékenysége a szövegolvasási óráktól, az élvezetes előadásokon át a záróvizsga bizottsági elnöki feladat ellátásáig mindenre kiterjedt, kiemelkedő szakdolgozatok sorának volt témavezetője vagy véleményezője. 

A Főiskola Keréknyomok folyóiratának szerkesztőjeként áldozatos, szinte pótolhatatlan munkát végzett rendkívül alapos, élesszemű kritikáival, mindig konstruktív hozzáállásával. Sohasem csak a hibákra fókuszált, az erények kidomborítására is mindig jutott ideje. Mindezt végtelenül szerényen, a háttérben, szakmai elkötelezettségből, időt és fáradságot nem kímélve, az utolsó (utáni) pillanatokig magas színvonalon tette.

Tanítványait és kollégáit nehéz élethelyzetekben is segítette, kiállt értük. Kedves személyével, pozitív látásmódjával, mély humánumával, együttérzésével és bölcsességével sokakat segített.

Mindvégig lojális volt a Főiskola iránt, ahol 1992-től 2018-ig oktatott, és 2016-ban történt nyugdíjazáság a buddhista tanító mesterképzés szakvezetője is volt.

Juditot a Főiskola és fenntartója, A Tan Kapuja Buddhista Egyház saját halottjának tekinti. Távozása alkalmából február 14-én, csütörtökön, 14-17 óráig csöndes megemlékezésképpen folyamatos ülő meditációt tartottunk. 

Távozásával felmutatja nekünk a Dharmát. Buddha áldása kísérje Őt a köztes létbeli útján!

Temetéséről később történik rendelkezés.

Mireisz László az ET elnöke                    Karsai Gábor rektor
A Tan Kapuja Buddhista Egyház              A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

Kapcsolódó

Események

Csadó Attila és a madárkák koncert A Tan Kapuján

2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó