Főoldal > Buddhizmus és gazdaság – online kurzus A Tan Kapuján

Buddhizmus és gazdaság – online kurzus A Tan Kapuján

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Buddhizmus és gazdaság címmel új, hat részes sorozatot rendez.

Az előadás-sorozat áttekintést nyújt a buddhizmus és gazdaság problematikájáról, és megmutatja azokat a gazdasági modelleket, amelyek a buddhista spirituális és etikai értékeket valósítják meg buddhista és nem-buddhista kulturális környezetben. Az egyes előadások a következő témaköröket tárgyalják:  az éntelenség és a buddhista etikai alapelvek megjelenése a gazdaságban,  a buddhista közgazdaságtan elméletei (Schumacher, Payutto, Clair Brown), a buddhista fogyasztás jellemzői (tudatosság, erőszakmentesség, résztvétteliség), buddhista vállalkozások világszerte (Greystone Bakery, Patagonia, Green Monday, Loden Enterprises), az Össznemzeti Boldogság (Gross National Happiness) koncepciója Bhutánban és más országokban, buddhista működési modellek fejlesztése és megvalósítása.

Az előadásokat a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjának munkatársai, Zsolnai László, egyetemi tanár, Kovács Gábor egyetemi adjunktus, és Ócsai András egyetemi adjunktus tartják. Az előadásokat követően a kurzus résztvevőivel közös beszélgetésre kerül sor. Az esték házigazdája Karsai Gábor A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora.

A teljes sorozat, illetve az egyes részek a lenti időpontokban élőben, illetve azután is megtekinthetők A Tan Kapuja YouTube csatornáján, az alábbi linken:

A buddhizmus és gazdaság előadás-sorozat összes előadása a YouTube-on.

Az előadás-sorozat programja:

  1. május 4. 18:00-19:15 Zsolnai László: Mi a buddhista közgazdaságtan?
  2. május 5. 18:00-19:15 Kovács Gábor: A buddhista közgazdaságtan alapjai
  3. május 6. 18:00-19:15 Zsolnai László: A buddhista fogyasztás
  4. május 11. 18:00-19:15 Ócsai András: Buddhista vállalkozások
  5. május 12. 18:00-19:15 Kovács Gábor: Az össznemzeti boldogság
  6. május 13. 18:00-19:15 Zsolnai László: Mit tehetünk itthon és a nagyvilágban?

 

Olvasmányok a Buddhizmus és gazdaság kurzushoz:

Zsolnai László (szerk.): Boldogság és gazdaság. A Buddhista közgazdaságtan eszméi. 2010. Budapest, Typotex.

E.F. Schumacher: A kicsi szép. 2014. Budapest, Katalizátor.

Kovács Gábor és Zsolnai László: Magyar buddhisták. Beszélgetések az énről, a gazdaságról és a társadalomról. 2020. Budapest, A Tan Kapuja.

 

Angol nyelvű irodalom és további információ:

http://laszlo-zsolnai.com/content/buddhist-economics

Kapcsolódó

Események

Csadó Attila és a madárkák koncert A Tan Kapuján

2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó