Főoldal > 30 éves az Erasmus program

30 éves az Erasmus program

erasmus30

A program elnevezése 2014 óta már nem Erasmus, hanem Erasmus+, ami arra utal, hogy a program 2014 óta több embert céloz meg, és a lehetőségek szélesebb spektrumát kínálja.

2015-ben az Erasmus+ 678 ezer európainak tette lehetővé, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, vegyen részt képzésben, illetve végezzen fizetett vagy önkéntes munkát. Ez minden korábbi év eredményét felülmúlja. Ugyanebben az évben az EU 2,1 milliárd eurót ruházott be több mint 19 600 projektbe, melyekben összesen 69 ezer szervezet vett részt. Az eredmények alapján úgy tűnik, a program jó úton halad afelé, hogy teljesítse kitűzött célját, nevezetesen azt, hogy 2014 és 2020 között 4 millió embernek nyújtson támogatást. A résztvevők beszámolói szerint az Erasmus+ keretében külföldön töltött időszak egyértelműen hasznosnak bizonyult: 94%-uk úgy nyilatkozott, hogy készségei fejlődtek, 80%-uk pedig arról számolt be, hogy sikerült javítania szakmai kilátásait.

Az utóbbi 30 évben az Erasmus+ és annak elődprogramjai több mint 5 millió diáknak, gyakornoknak és önkéntesnek nyújtottak segítséget, ezenfelül pedig ifjúsági és szakembereknek szóló csereprogram-lehetőségeket is biztosítottak. Összesen 9 millió résztvevője volt a programnak mindezidáig. 2017 során számos esemény kerül megrendezésre Európa-szerte, így Magyarországon is a program fennállásának 30. évfordulója alkalmából.

Magyarország 1998 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Elsőként a felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusban, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések. Már több mint 60 ezer magyar egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a programban, ugyanakkor Magyarország is vonzó célponttá vált. Mostanra évente több mint 5000 külföldi Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra.

Főiskolánk 2015 óta vesz részt a programban, éves szinten 8-10 hallgató tanulmányi és szakmai gyakorlatos mobilitását, illetve 5 alkalmazott oktatási és képzési mobilitátását tudjuk a programon belül megvalósítani.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye itt olvasható el teljes terjedelmében.

További információk (angolul):

Kapcsolódó

Események

Csadó Attila és a madárkák koncert A Tan Kapuján

2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó