Főoldal > A veszélyhelyzet okán felvehető hitelről és a diákhitellel kapcsolatos egyéb változásokról

A veszélyhelyzet okán felvehető hitelről és a diákhitellel kapcsolatos egyéb változásokról

Kedves Hallgatók!

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a veszélyhelyzet okán felvehető hallgatói hitelről szóló 96/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján 2020. május 1-jétől 2020. december 31-ig a koronavírus járvánnyal összefüggő helyzetre való tekintettel új diákhitel kategóriát vezetnek be, melyről az alábbi tájékoztatást adjuk a részetekre.

Az érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkező 55. évnél fiatalabbhallgatói hitel felvételére jogosult hallgató legfeljebb 500 000 forint összegű szabad felhasználású veszélyhelyzet okán felvehető hallgatói hitelre jogosult megélhetési költségei finanszírozásához.

Hitelfelvételre nem jogosult, aki a hiteligénylés benyújtásakor nyelvtanulási hallgatói hitellel rendelkezik. A nyelvtanulási hallgatói hitel 2020. május 1-jétől már nem lesz igényelhető, a fennálló nyelvtanulási hallgatói hitelszerződés 2020. május 1-jén automatikusan a 96/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szerinti hitellé alakul. Nem nyelvtanulási hallgatói hitel megléte azonban nem akadálya a veszélyhelyzeti hallgatói hitel felvételének.

A  veszélyhelyzeti hallgatói hitel egy összegben vehető fel.

Kamat tekintetében a veszélyhelyzeti hallgatói hitel a szabadfelhasználású hallgatói hitelhez (Diákhitel 1) hasonló, azzal a különbséggel, hogy az állam átvállalja a fix 1,5%-os mértékű kockázati prémium kamatelemet a kötött felhasználású hitelre  (Diákhitel 2) vonatkozó szabályok szerint.

A hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni havi egyenlő részletekben. A törlesztés időtartama választható, legalább 1 év és legfeljebb 5 év lehet. A havi törlesztő részlet összegéta Diákhitel szervezet a törlesztést megelőző hónap végéig közli.

A veszélyhelyzeti hallgatói hitelhez gyermektámogatást a 2020. május 1-jén vagy azt követően született vagy örökbefogadott gyermek esetében vehető igénybe a diákhitelre vonatkozó szabályok alkalmazásával.

A diákhitellel kapcsolatok egyéb változások:

1.) Ha azt a hitelfelvevő korábban ezen időszakra nem igényelte a 2019/2020. első tanulmányi félévére visszamenőlegesen is igényelhető 2020. június 15-éig. A már meglevő hitel tekintetében a hallgató az első tanulmányi félévben december 31-ig, a második tanulmányi félévben június 15-éig dönthet az igényelt hitelösszeg mértékének megváltoztatásáról.

2.) 2020. augusztus 15-től a szabad felhasználású diákhitel maximális összege tanulmányi hónaponként 70 000 forintról 150 000 forintra nő a 106/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján.

A Diákhitel felvétele felelős döntés!

A Diákhitel hosszú távú pénzügyi elköteleződés. Mielőtt felvennéd tájékozódj alaposan, különös tekintettel a kockázatokra.

A diákhitel ügyintézéssel kapcsolatos információkat itt érheted el: https://www.tkbf.hu/hallgatoknak/ugyintezes/diakhitel

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó