Főoldal > Tanévindító tájékoztatás

Tanévindító tájékoztatás

Kedves Hallgatók!

Remélem, jól telt a nyár mindenkinek, sok szeretettel köszöntöm az elsőéves hallgatóinkat és nagy örömmel várjuk vissza a felsőbb éveseket is úgy a BA, mint az MA szakon.

I. INDUL AZ ÚJ TANÉV

1. Idén rekord számú jelentkezővel és felvett hallgatóval indul az új tanév, így bízom benne, hogy minden adott lesz a jó közösségi hangulathoz 🙂 A Csengettyű utcai épületünk átépítése várhatóan az év végével fejeződik be, így az őszi tanévet a Börzsöny utcai “főépületünkben” fogjuk tölteni meghitt hangulatban.

2. Az előzetes – egyes elemeiben még nem végleges – órarend megtekinthető itt (a félév rendje alatt): https://www.tkbf.hu/hallgatoi-hirek/2021-22-tanev-oszi-felevenek-rendje/

3. Az elsőévesekkel találkozunk a gólyatáborban (aug. 27-29.) és az ünnepélyes évnyitón (szept. 4. szombat 9:15)!

II. JÁRVÁNYHELYZET

A járványhelyzet ugyanakkor természetesen bennünket is érint. Várható, hogy egy negyedik hullámmal visszatér a vírus, ami sokakat érinthet az előttünk álló hónapokban. Az oltásról magam is úgy vélekedem, hogy jelentős, 95% körüli eséllyel nyújt védettséget a jelentősebb megbetegedések ellen. A fertőzést magát nem küszöböli ki, mint ahogyan azt sem, hogy a vírust továbbadjuk embertársainknak. Minderre tekintettel két külön kérést is szeretnék tolmácsolni Felétek:

1. Mindaddig, amíg kormányzati vagy minisztériumi rendelkezések nem követelik meg tőlünk (vagy más belátásra nem jutunk), a védettségi igazolvány egyelőre nem feltétele a jelenléti oktatáson történő részvételnek a Főiskolán. 

2. Viszont kérek mindenkit, aki még nem vette fel a védőoltást, gondolja át a döntését még egyszer, és ha nincs olyan egészségügyi tényező, ami miatt ellenjavallott lenne, akkor vállalja az oltást a közeli napokban, mert elképzelhető, hogy hamarosan bevezetésre kerül a védettségi igazolvány feltétele a felsőoktatásban. A központi állami rendszerben változatlanul lehet regisztrálni oltásra. A járvány következő hulláma elsősorban az oltatlan embertársainkat fogja érinteni súlyosan, ezért kollektív, embertársi együttérzésből fakadó “kötelezettségünk” is az, hogy minél nagyobb arányban beoltatjuk magunkat, nemcsak magunkat, hanem másokat is védve ezzel. A járvány súlyossága ugyanis nagymértékben attól függ, hányan fognak súlyosan megbetegedni, kórházba kerülni, elhunyni. Ha az oltás a fertőzéstől magát nem is véd meg, attól igen, hogy komolyan megbetegedjünk. A jelenléti oktatás nélkülözhetetlen feltétele, hogy ne alakuljanak ki olyan fertőzés- és megbetegedésláncok, amelyek miatt akkor a kormány, akár mi magunk ismét korlátozások bevezetésére kényszerülnénk. A kollektív érdekünk most az, hogy minél tovább, minél teljesebb körben fenn tudjuk tartani a jelenléti oktatást.

3. Kérek mindenkit, a jelenléti oktatás és egyéb programok során fokozottan figyeljen önmagára és a környezetére:

  • Betegségtünetekkel (akár a legkisebbekkel is) ne jöjjön közösségbe.
  • Az épületbe belépéskor használja a gyors hőmérsékletmérő berendezést (bejárat után balra) és a kézfertőtlenítőt.
  • Amennyiben megoldható, tartson megfelelő távolságot a többiektől.
  • A maszk viselete egyelőre nem kötelező, de engedélyezett mindazoknak, akik óvatosabbak. Kérem, őket ne közösítsük ki: jogos, megalapozott óvatosság ez a részükről.

III. JELENLÉTI HANGSÚLYÚ OKTATÁS

Mindebből kiderül az is, hogy az új tanévet jelenléti oktatással indítjuk. Egyelőre nem tervezzük hibrid (online részvételt is lehetővé tevő) megoldások alkalmazását. Néhány egyéb szempontra ugyanakkor már most szeretném felhívni a figyelmet:

1. Aki egészségügyileg veszélyeztetve érzi magát, és a kockázati kitettsége (oltástól függetlenül) orvosilag is igazolt, az elgondolkodhat azon, hogy szeretne-e közösségbe jönni. Amennyiben arra a belátásra jut, hogy az óvintézkedések betartása mellett sem tudná vállalni a személyes jelenléti oktatást, de szeretné a tanulmányait folytatni (amit messzemenőkig támogatunk), az élhet a kivételes tanulmányi rend iránti kérelemmel. Ez azt jelenti, hogy az előadásokon történő részvétel alól mentesülhet, az esetlegesen készülő órai hangfelvételeket utólag meghallgathatja, a jelenlétet igénylő szemináriumi foglalkozások teljesítésének különleges feltételeit viszont egyeztetnie szükséges az érintett oktatókkal.

FIGYELEM: Önmagában az oltás fel nem vétele – kivéve, ha annak elmaradását orvosilag igazolt egészségügyi körülmény indokolja – és az emiatt érzett veszélyeztetettség nem minősül elfogadható indoknak a kivételes tanulmányi rendre.

2. A kivételes tanulmány rend a fentieken kívül az alábbi esetekben igényelhető még:

a) kiemelkedő tanulmányi eredmény,
b) folyamatosan jó tanulmányi eredmény melletti, kiemelkedő tudományos diákköri eredmény
c) folyamatosan jó tanulmányi eredmény melletti főiskolai közéleti tevékenység,
d) külföldi ösztöndíj elnyerése, igazoltan külföldön folytatott tanulmányok
e) szülés,
f) súlyos betegség,
g) olimpiai vagy paralimpiai felkészülés a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a paralimpiai mozgalom javaslata alapján,
h) fogyatékosság.

3. További alternatív megoldásokon egyelőre nem gondolkodunk. Így az órákra egyelőre nem lesz online becsatlakozási lehetőség, egyedül a tanár által egyedileg engedélyezett hangfelvételek közös főiskolai drive-on történő meghallgatására lesz mód előadások esetén. Szemináriumoknál a résztvevő hallgatók hozzájárulására is szükség lesz a hangfelvétel készítéséhez, az órai aktivitást a távollévők az egyes tanárokkal külön egyeztetett feltételekkel válthatják csak ki. Bizonyos kis létszámú – hétvégiseknek hétközben tartott – nyelvórák online megtartása engedélyezett egyedül, minden más kurzus személyes jelenléti oktatási formában indul.

4. Előfordulhat, hogy a járványügyi helyzet miatt az oktatás félév közben átvált valamilyen hibrid vagy online formára. Ezért javaslom mindenkinek, hogy regisztráljon az új félévre, kezdje el a tanévet, és ha a jelenléti oktatás mégis fennmarad és ezáltal a részvétel nem oldható meg később megfelelőképpen, akkor utólagos passziválásra (a regisztráció következmények nélküli visszavonására) október 14-ig még lesz lehetőség. Utána már csak félév közi utólagos passziválásra van mód súlyos – pl. egészségügyi – okokra hivatkozva.

5. Elképzelhető, hogy később (vagy ha a távollévő hallgatói létszám indokolja) az órák részbeni online megnyitására is mód nyílik majd, de az a jelenléti órákat tartó tanárok kérése, hogy ezeken az órákon az online résztvevők fogadják el, hogy a tanári aktivitás fókuszát a jelenlévő hallgatók képezik. Amennyiben az oktatás átállna tiszta online formára, azt természetesen új iránymutatások, működési elvek közzététele fogja kísérni.

6. Természetesen nem láthatjuk előre, milyen rendelkezések, korlátozások születnek a tanév folyamán, fenn tudjuk-e tartani tartósan a jelenléti hangsúlyú oktatást. Amennyiben változások lesznek, arra körültekintően, érzékenyen, valamennyi szempontot mérlegelve, rugalmasan igyekszünk majd reagálni. Ebben kérjük együttműködéseteket, megértéseteket előre is köszönjük!

Kívánok sok sikert, örömteli tanulást és jó élményeket, felismeréseket az új tanévre!

Barátsággal,

Karsai Gábor
rektor

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó