Főoldal > Tájékoztató az elektronikus kapcsolattartásról

Tájékoztató az elektronikus kapcsolattartásról

A magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben részt vevő hallgatóval a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényben (a továbbiakban: Nftv.) értelmében 2015. szeptember 1-jét követően az Oktatási Hivatal elektronikus úton tart kapcsolatot.

Mit jelent ez?

A magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzés vállalt feltételeivel kapcsolatosan hozott hatósági döntések (egyenlegközlők, határozatok, végzések) és egyéb dokumentumok nem postai úton jutnak el a címzetthez, hanem a hallgatók számára lényegesen kényelmesebb, elektronikusan bárhonnan, bármikor elérhető módon a magyarorszag.hu oldalon található személyes Érkeztetési Tárhelyre kerülnek továbbításra. 

Ehhez a hallgatónak Ügyfélkapu azonosítóval kell rendelkeznie

Az Ügyfélkapu azonosítót bármely okmányirodában egyszeri személyes regisztrációval lehet igényelni. Az Ügyfélkapu létesítésére vonatkozó információkat ezen az oldalon (https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/) megtekintheti.

Mit kell tennie a felvételt nyert jelentkezőnek?

– Amennyiben Ön még nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, kérjük legkésőbb 2015. szeptember 30-áig igényeljen bármely okmányirodában Ügyfélkapu azonosítót, majd azt követően lépjen be az alábbi linken: 

www.oktatas.hu/hosz/ugyfelkapu .

– Amennyiben Ön már rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval és jelen, 2015. évi általános eljárásban Ügyfélkapun keresztül hitelesítette a jelentkezését, nincs teendője, az Oktatási Hivatal automatikusan az értesítési tárhelyére küldi a magyar állami ösztöndíjjal kapcsolatos hatósági döntéseit, egyéb dokumentumait. 

Tudnivalók az oktatas.hu regisztrációs oldalra történő belépéssel kapcsolatban:

A belépési folyamat során a rendszer a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Rendszeréből szolgáltatott adatokat, ún. természetes személyazonosítókat (név, anyja neve, születési hely, születési idő) biztonságos csatornán megküldi az Ügyfélkapu rendszerének, ahol ezek ellenőrzése, illetve egyeztetése történik meg. A folyamat végén a rendszer egy visszajelzést kap arra vonatkozóan, hogy a személyes adatok egyeznek-e avagy sem. Csak pozitív válasz esetén történik meg a Regisztrációs felületre történő sikeres belépés.

Amennyiben az azonosítás sikertelen, akkor kérjük, ellenőrizze a felsőoktatási intézményben használt Tanulmányi Rendszerben, illetve az Ügyfélkapu rendszerében szereplő személyes adatait, mert ezeknek a személyazonosítóknak karakter szinten egyezniük kell! A Tanulmányi Rendszerben pontosított adatok várhatóan 15 napos átfutási idővel érkeznek meg a központi rendszerbe.

A kommunikáció az ügyfélkapuval felépített és kulccsal védett virtuális magánhálózaton zajlik. A hitelesítéshez használt kulcs biztosítja az üzemeltető és az Ügyfélkapu egyértelmű azonosítását és az átküldött adatok titkosítását. Azzal hogy a jelentkező a Belépés gombra kattint, hozzájárul ahhoz, hogy az adatait e folyamat szerint kezeljük és a Tanulmányi Rendszerben és a Felsőoktatási Információs Rendszerben (FIR) szereplő fentebb részletezett adatait az Ügyfélkapunak ellenőrzés céljából továbbítsuk.

Budapest, 2015. július 16.

Oktatási Hivatal

Kapcsolódó

2024/25. tanév őszi félévének rendje

Évnyitó 2024. szeptember 7. (szombat) 9:15 óra (11 órától záróvizsgázottak számára rendezett ünnepség) Levelező tagozat: 2024. szeptember 14. (szombat) 10:15 – Mánfa Regisztráció és elsős

2024/25. tanév tavaszi félévének rendje

Regisztráció 2025. február 3 (hétfő) – február 9. (vasárnap) Eljárási díjak és az önköltség befizetésének határideje: 2025. február 7. (diákhiteleseknek külön kérelem alapján) Fontos! A gyűjtőszámlára

Megszakítás