Főoldal > Tájékoztatás és útmutató a külföldi állampolgárságú hallgatók beutazásával, oltásával és számukra védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatosan

Tájékoztatás és útmutató a külföldi állampolgárságú hallgatók beutazásával, oltásával és számukra védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatosan

Update! GUIDELINES FOR THE ENTRY, VACCINATION AND CERTIFICATE OF PROTECTION OF FOREIGN NATIONAL STUDENTS are available here.

Kedves Külföldi Hallgatóink!

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkársága Útmutatót adott ki a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanulmányaikat megkezdő, vagy folytató külföldi állampolgárságú hallgatók beutazásával, oltásával és számukra védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos információkról, melyet itt tölthettek le.

A Helyettes Államtitkárságtól kapott tájékoztató szerint:

  1. A külföldi „hallgató oltásra csak akkor jogosult, ha életvitelszerűen Magyarországon él, és ezt az idegenrendészeti hatóság által kiállított érvényes okmánnyal (tartózkodási engedély vagy regisztrációs igazolás) tudja igazolni. Amennyiben ilyen okmánnyal nem rendelkezik, oltásra nem lesz jogosult. Az oltásra jogosító okmányokról a részletes tájékoztatás az útmutatóban található.”
  2. „A képzésben már részt vevő, külföldi állampolgárságú hallgató számára, aki az oltást Magyarországon vette fel, a magyar védettségi igazolvány a hatályos rendelkezések alapján automatikusan kiállításra kerül. Az Európai Uniós Covid Igazolványt (DCC-t) pedig 2021. augusztus 9. napjától igényelheti.”
  3. „Amennyiben az oltást nem Magyarországon vette fel a hallgató, úgy lehetősége van arra, hogy magyar védettségi igazolványt igényeljen.”
  4. „Amennyiben az oltást ezen hallgató még nem vette fel, úgy lehetősége van Magyarországon regisztrálni angol nyelven a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A regisztrációt követően pedig lehetősége nyílik az időpont foglalására is az oltóhely és az oltóanyag kiválasztásával, angol nyelven https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-vaccination-booking honlapon, illetve magyar nyelven, TAJ szám birtokában a https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas honlapon. Az oltás felvételét követően részére a magyar védettségi igazolvány, illetve a DCC kiállítható lesz.”
  5. „Az első szemeszterüket megkezdő, már beiratkozott, külföldi állampolgárságú hallgatók számára csak érvényes tartózkodási engedély birtokában kerül kiállításra, vagy igényelhető a magyar védettségi igazolvány, a DCC-t pedig szintén 2021. augusztus 9. napjától igényelhetik.”
  6. „Amennyiben ezen hallgatók az oltást még nem vették fel, úgy csak az érvényes tartózkodási engedély birtokában regisztrálhatnak és foglalhatnak időpontot Magyarországon angol nyelven a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon.”

 

Jó egészséget! Vigyázzunk egymásra!

Üdvözlettel:

Karsai Gábor rektor

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó