Főoldal > FIR adatok az Ügyfélkapu rendszerében

FIR adatok az Ügyfélkapu rendszerében

A felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszereiből érkező, és a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) központi nyilvántartásában kezelt hallgatói és oktatói adatok a www.magyarorszag.hu portálon az Ügyfélkapu szolgáltatás segítségével – megfelelő azonosítás után – folyamatosan hozzáférhetőek és ellenőrizhetőek az érintett személyeknek.

Ennek érdekében valamelyik okmányirodában személyesen szükséges regisztrálni az Ügyfélkapu szolgáltatásra. A weboldalon elektronikusan elérhető ideiglenes (1 hónapig érvényes) regisztráció nem elegendő a FIR adatok megtekintéséhez.

Amennyiben a hallgató vagy oktató rendelkezik már véglegesített Ügyfélkapu hozzáféréssel, a bejelentkezést követően az „Ügyintézés" majd a „Szolgáltatások" menü kiválasztása után a megjelenő listából kell kijelölni a „Felsőoktatási Információs Rendszer" menüpontot, végül a „Használom a szolgáltatást" gombra kell kattintani.

Ezt követően az újabb ablakban az „Adatkeresés" menüpontra kattintás után a „Jogviszony típusa" listából ki kell választani a „Hallgató" vagy „Oktató" elemet, majd rögzíteni kell a 11 jegyű oktatási (hallgatói vagy oktatói) azonosító számot, és a „Keresés" gombbal be lehet lépni a személyes- és jogviszony-adatokat bemutató FIR felületre.

A hallgatók számára külön ablakban jelennek meg a felsőfokú tanulmányok során felhasznált támogatási időről szóló részletes információk. A felhasznált támogatási idő meghatározásának jogszabályi alapjai és számítási algoritmusa A támogatott félévek számításának alapjai a FIR-ben című tájékoztató füzetben hozzáférhető, és pdf formátumban letölthető. A számítás a felsőoktatási intézmények által a FIR-be továbbított képzési adatok alapján történik. Amennyiben a betekintő felületen látható adatokban hibát vagy hiányosságot tapasztal a hallgató, akkor elsősorban az érintett felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályát kell megkeresni, mivel a hibát vagy a hiányosságot ott tudják javítani. Az intézmény által korrigált adatok újraküldése és beépülése után a FIR algoritmus ismét elvégzi a számításokat, és ezt követően már a korrekciónak megfelelő adatok láthatóak majd a felületen. Amennyiben a tájékoztató füzet elolvasása után további értelmezési vagy jogi kérdések vetődnek fel, akkor a tamido@oh.gov.hu e-mail címre lehet továbbítani az észrevételeket.

A FIR betekintő szolgáltatás helyes működésének feltétele, hogy az érintett felsőoktatási intézmény elektronikus tanulmányi rendszerében (így a FIR-ben is) ugyanazokat a személyes adatokat adja meg a hallgató, mint az Ügyfélkapus regisztrációnál a személyazonosító okmányai alapján. Ha a tapasztaltak szerint az intézményi tanulmányi rendszerekben nem a hivatalos személyes adatok szerepelnek, akkor az intézményhez kell fordulni a javítás érdekében.

Kapcsolódó

Események

Csadó Attila és a madárkák koncert A Tan Kapuján

2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó