Főoldal > Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Tibeti)

Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Tibeti)

Kedves nappalis és estis hallgatók!

A tibeti egzegézis tárgyhoz kapcsolódva meghirdetjük a Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Tibeti) 2 kredit nevű online kurzust. A kurzus célja, hogy felkészítsen a tibeti nyelvi specializációra: megmutassa, mivel jár majd a tibeti specializáció végzése, milyen jellegű gondolkodást, mennyi otthoni munkát, milyen típusú tanulást igényel. Kideríthetitek, volna-e kedvetek, képességetek öt féléven át tibeti nyelvet tanulni.

A tibeti specializáció majd februártól indul, melyet már ketten fogunk oktatni, Majer Zsuzsa és én (Kuzder Rita). Arról később születik döntés, hogy milyen formában. Figyeljétek majd a kiírást. Illetve levélben értesíteni fogjuk az érdeklődő diákokat. Az óraterhelés a nappali tagozatnak megfelelő, tehát a hétvégi képzés hallgatói dupla óraszámban végzik.

A klasszikus tibeti nyelvtan tanulásakor a kezdeti nehézségeket az újdonságok: új betűk, betűkapcsolatok és kiejtés okozhatja, ami viszont kellő gyakorlással könnyen elsajátítható. A megszerzett nyelvtan ismeretében viszont már eredetiben olvasható a tibeti nyelvű buddhista irodalom, a Buddha tibeti nyelvre fordított művei, a vadzsrajána buddhizmus szövegei.

A jövőben a tibeti specializáció is gondolkodik fordítási projekteken (ez szintén meg lesz hirdetve itt is, illetve egyéb fórumokon is), ugyanakkor a forrásfordítások linkre kattintva olyan egyéni fordítások is elérhetőek lesznek, amit a diákok önállóan egy szakdolgozat részeként készítettek el. A fordítások itt érhetőek el:
https://www.tkbf.hu/foiskola/tudomany-es-innovacio/forrasforditasok/

Az előkészítő szemináriumot 7×1,5 órában tartjuk; speciálkollégiumnak minősül, és gyakorlati jeggyel zárul. Érdemjegy a jelenlét, az órai munka és a házi feladatok gondos elkészítése alapján szerezhető.

A szeminárium mellé decemberben meghirdetésre kerül a Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Tibeti) vizsgakurzusa (1 kredit). Ezt azoknak a hallgatóknak kell majd felvenniük (Neptun) és elvégezniük, akik a szeminárium alapján úgy gondolják, hogy szeretnék a tibeti nyelvi specializáción folytatni a tanulmányaikat.

A tibeti nyelvi előkészítő szemináriumot indulása után a Neptunban a TO fogja felvenni nektek (viszont nekem emailben: kuzder.rita@tkbf.hu is addig is jelezzétek). Szükséges lesz némi számítógépes ismeret: Zoom platform használata, Google Drive és Google Word Document használata, Office Word program használata, tibeti billentyűzet telepítése (ebben segítek).

A tibeti nyelvi előkészítő szeminárium időpontja HÉTFŐ 18:00. A következő a napokon (őszi szünet, konferencia, nemzeti ünnep miatt vannak kieső hétfők):

  • Okt. 2,
  • Okt. 9,
  • Okt. 16,
  • Nov. 6,
  • Nov. 20,
  • Nov. 27,
  • Dec. 4.

Zoom link: az oktató által közzétéve.

Várom a jelentkezéseteket!
Kuzder Rita kuzder.rita@tkbf.hu

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó