Főoldal > Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Páli)

Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Páli)

Kedves nappalis és estis hallgatók!

A páli egzegézis tárgyhoz kapcsolódva hamarosan meghirdetjük a Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Páli) 2 kredit című online kurzust.

A kurzus célja, hogy felkészítsen a páli nyelvi specializációra: megmutassa, mivel jár majd a páli specializáció végzése, milyen jellegű gondolkodást, mennyi otthoni munkát, milyen típusú tanulást igényel. Kideríthetitek, volna-e kedvetek, képességetek öt féléven át páli nyelvet tanulni.

A páli specializáció majd (februártól) heti 2×1,5 óra nyelvórát jelent, összevonva a nappali és hétvégi képzésben. Az óraterhelés a nappali tagozatnak megfelelő, tehát a hétvégi képzés hallgatói dupla óraszámban végzik. Praktikusan ez azt jelenti (az eddigi gyakorlat szerint), hogy lesz kéthetente a hétvégi órarendben 2×1,5 óra páli nyelv (élőben vagy online), plusz hétközben délután/este 2×1,5 óra páli nyelv online (kéthetes időszakra vonatkoztatva négy db. 1,5 órás páli nyelvi óra). A négy darab óra közül kettőt én (Körtvélyesi Tibor), kettőt kollégám, Hidas Gergő tart. Mindketten rendkívül szórakoztató és felkészült oktatók vagyunk 🙂

A páli nyelv nem nehéz (sokkal könnyebb, mint a szanszkrit), ismeretében eredetiben olvasható a páli kánon. Akit kifejezetten a Buddha személye és tanítása, avagy a korai buddhizmus érdekel, annak különösen izgalmas vállalkozás lesz.

A 5-6. félévben fordítási projekteken dolgozunk. Az egyik projekt a Nidānakathā c. mű fordítása Körtvélyesi Tibor vezetésével. Az első specializációs turnus fordítását már olvashatjátok is, ebbe fogtok majd ti is bekapcsolódni. Lesz egy másik projekt is Hidas Gergő vezetésével: a magyarul még nem olvasható dzsátakák fordítása. Itt érhetők el a projektek (a tibeti is):
https://www.tkbf.hu/foiskola/tudomany-es-innovacio/forrasforditasok/

Nyaranta tartunk páli nyelvi tábort.

Az előkészítő szemináriumot 7×1,5 órában tartjuk; speciálkollégiumnak minősül, és gyakorlati jeggyel zárul. Az érdemjegy a jelenlét, az órai munka, de elsősorban a házi feladatok elkészítésében mutatott szorgalom alapján keletkezik.

A szeminárium mellé decemberben meghirdetjük a Buddhista szaknyelv előkészítő szeminárium (Páli) vizsgakurzusát (1 kredit). Ezt azoknak a hallgatóknak kell majd felvenniük (Neptun) és elvégezniük, akik a szeminárium alapján úgy gondolják, hogy szeretnék a páli nyelvi specializáción folytatni a tanulmányaikat.

A páli nyelvi előkészítő szemináriumot indulása után a Neptunban kell felvenni (viszont nekem személyesen is addig is jelezzétek). Azok jelentkezését várom, akik a Páli egzegézis kurzus anyagát már érdeklődéssel tanulmányozgatják. Továbbá szükséges lesz némi számítógépes ismeret: Google Meet platform használata, Google Drive és Google Document használata, Office Word program használata, szanszkrit-páli billentyűzet telepítése (ezt megtanítom).

A páli nyelvi előkészítő szeminárium időpontja PÉNTEK 18:00. Ezeken a napokon:

  • Október 20
  • Október 27
  • November 10
  • November 17
  • November 24
  • December 1
  • December 8

Online link: az oktató által közzétéve

Kérdéseiteket személyesen megválaszolom az egzegézis órák előtt/után, vagy írjatok erre a címre: kortetanarur@gmail.com

Várom jelentkezéseteket a nagy kalandra!

Körtvélyesi Tibor (Körte)

Kapcsolódó

2025. júniusi védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó

2025. januári védéshez köthető határidők

A jelzett határidők után nincs lehetőség dokumentumok leadására. Ennek megfelelően kérünk minden hallgatót, hogy ne az utolsó napra tűzze ki a beadandók elkészítését, befejezését! Témaválasztó