Főoldal > Buddhista gyakorlás az online vizsgák keretében

Buddhista gyakorlás az online vizsgák keretében

Kedves Hallgatók!

A május 6-án kiadott 5/2020. (05.06.) sz. rektori utasítás a 2019/2020. tavaszi félévi vizsgaidőszak, záróvizsgaidőszak és 2020. évi felvételi eljárás online megszervezéséről a 2019/2020. tanév tavaszi félév valamennyi vizsgáját és értékelését az online térben rendeli megvalósítani.

A koronavírus miatti járványhelyzet mind Rátok, hallgatókra, mind az oktatókra különleges terheket ró, nehezíti a tanulási folyamatot, amelynek része az értékelés, a vizsgázás is.

Szeretnénk kérni és buzdítani Benneteket, hogy – az online vizsgák technikai nehézségeinek leküzdése mellett – ne feledkezzetek meg arról, hogy a vizsgák egyben az igazságban való lét fogadalmának megvalósítási lehetőségei is a számunkra.

Az igazságban való lét fogadalma (Muszávádá véramaní szikkhápadam szamádijámi) magában foglalja a helytelen beszédtől, a hazugságoktól, illetve mások megtévesztésétől, becsapásától, a bizalmunkkal való visszaéléstől, hamisítástól, plágiumtól, a rágalmazástól, durvaságtól és becsületsértéstől, illetve a fölösleges és semmitmondó fecsegéstől való tartózkodást. Ezzel megszüntetjük azt a magunk által létrehozott kettősséget az életünkben, ami saját magunk és mások tisztánlátását egyformán a legjobban akadályozza. Megtiszteljük magunkat és másokat is azzal, hogy a legszentebb és legtágabb értelemben tiszteletben tartjuk az igazságot, melynek megfelelően élünk és cselekszünk.”

Amikor beléptek a Google Meet platformra, ahol a vizsgák megvalósulnak külsőleg, a belépéssel önkéntes hozzájárulásotokat adjátok személyes adataitok kezeléséhez a Főiskola honlapján és a jelen levélben is közzétett online vizsgázók adatvédelmi tájékoztatójának ismeretében. Kérem, olvassátok át a tájékoztatót. A vizsgáról felvételt nem készítünk, de mindvégig bekapcsolt kamera mellett kell vizsgáznotok, illetve a gyakorlati jegy szóbeli követelményét teljesítenetek. Belsőleg azonban, a belépéstől egészen a kilépésig az igazságban való lét fogadalmát gyakoroljátok.

Ez a gyakorlás a vizsgahelyzetet alapvetően megváltoztatja, teljesen más szintre emeli, ahol a kettősség szétoszlik, mint a pára, a vizsgadrukk helyét átveszi a békesség. Nincs szükség semmilyen kétes módszerre, csalásra, mert az erkölcsi gyakorlás békességében előbukkan az elfelejtettnek vélt ismeret is és helyes válaszban fogalmazódik meg.

Bízunk Bennetek, hogy a helyes utat követitek, és ennek megtapasztalását egymással és velünk is megosztjátok. Reméljük, hogy nem kell senkit visszaélés miatt a vizsgákból kizárni.

Együttműködéseteket köszönjük!

A Tanári Kar képviseletében:

Karsai Gábor
rektor

Letölthető fájlok

Kapcsolódó

Hírek

Hétfő Esték A Tan Kapuján idén télen is

A nagy érdeklődés mellett megtartott 2020-as téli, 2021-es tavaszi és a 2022-es tavaszi előadás-sorozat után idén télen is tovább folytatjuk a Hétfő Esték A Tan Kapuján sorozatot.

Keréknyomok 2023 – Publikációs felhívás

A Keréknyomok társadalmi, orientalisztikai és buddhológiai folyóirat szerkesztősége publikációs felhívást tesz közzé a 2023 őszén megjelenő esedékes számához. Várjuk tanulmányok, fordítások, recenziók és programbeszámolók leadását

2022/23. tanév tavaszi félévének rendje

Órarend nem elérhető Regisztráció 2023. január 30 (hétfő) – február 5 (vasárnap). Eljárási díjak és az önköltség befizetésének határideje: 2023. február 3. (diákhiteleseknek külön kérelem alapján)