Főoldal > Vipasszaná meditáció a mindennapokban

Vipasszaná meditáció a mindennapokban

vipasszaná-fb
Esemény leírása

Előadások és meditáció a Buddhista Vipassana Alapítvány szervezésében.

Program:

9.00-10.30 : Basa Ágnes: Jelen vagyok
Hogyan végezzük a háztartási munkát, hogy ne nyűg vagy kényszer legyen. Találjuk meg azokat a csapdákat, amelyek megkeserítik mindennapjainkat: az elvárásokat, a haragot, a bűntudatot, a vágyat, és működtessük helyettük az elfogadást, a felelősségvállalást, szeretetet és a hálát.

10.45-12.15: Dobos Tamás: Menny, vagy pokol, avagy elmélkedések a vipassana szellemiségéről.
A meditációt a testi érzetek megfigyelésével kezdjük, majd a mögöttük meghúzódó érzéseket figyeljük meg és engedjük el.

12.15-13.00 ebédszünet

13.00-14.30 : Szekeres Tamás „ A Dhamma tükre – a meditáció területe”.
A test és elme fájdalmának különválasztása a meditációs terület segítségével. Kevés elmélet, több lépcsőben felépített gyakorlat. Tiszta vizsgálódás.

14.45-16.15: Czike KláraMetta meditáció másképpen – elmélet és gyakorlat
Rövid elméleti bevezetést követően, melyben a piros és a kék zónáról kaphatunk felkészítést, hosszabb meditáció következik, amit a tapasztalatok átbeszélése követ. A kiélesített megfigyelés által kipróbálhatjuk, hogy egy erős elöl lévő érzelem milyen további érzelmekhez kapcsolódik, és hogyan tudjuk kitisztítani ezzel az érzelemmel kapcsolatos dolgainkat. Az elmélet és a gyakorlat is Tiszteletreméltó Dhammasami 2016-os tanításához kapcsolódik.

16.30-18.00: Dobos Andrea Beáta: Elengedés vagy elfojtás? Érzelmeink nyomában a vipasszana meditáció gyakorlataiban.
Miként bánjunk a negatív érzésekkel (szégyenérzet, bűntudat, félelem, szorongás, harag, önsajnálat, csalódottság érzés stb.) a meditációban? Honnan tudjuk, hogy egy érzelmi energia valóban kitisztult és nem jelenik meg más helyzetekben? Erre keressük a gyakorlatban a válaszokat és pontos megfigyeléseket teszünk a valódi érzelmi elengedés érdekében.

A részvétel ingyenes, feltétele az előzetes regisztráció. Minden előadást (kb. 40 perc), egy 40  perces meditáció követi.

Jelentkezés és információ:
http://vipassanameditacio.hu/buddhista-vipassana-alapitvany-2017-januari-konferenciaja
www.vipassana.hu
www.facebook.com/vipassana.hu/

vipasszaná-fb

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.