Főoldal > Vipasszaná meditáció a mindennapokban

Vipasszaná meditáció a mindennapokban

vipasszaná-fb
Esemény leírása

Előadások és meditáció a Buddhista Vipassana Alapítvány szervezésében.

Program:

9.00-10.30 : Basa Ágnes: Jelen vagyok
Hogyan végezzük a háztartási munkát, hogy ne nyűg vagy kényszer legyen. Találjuk meg azokat a csapdákat, amelyek megkeserítik mindennapjainkat: az elvárásokat, a haragot, a bűntudatot, a vágyat, és működtessük helyettük az elfogadást, a felelősségvállalást, szeretetet és a hálát.

10.45-12.15: Dobos Tamás: Menny, vagy pokol, avagy elmélkedések a vipassana szellemiségéről.
A meditációt a testi érzetek megfigyelésével kezdjük, majd a mögöttük meghúzódó érzéseket figyeljük meg és engedjük el.

12.15-13.00 ebédszünet

13.00-14.30 : Szekeres Tamás „ A Dhamma tükre – a meditáció területe”.
A test és elme fájdalmának különválasztása a meditációs terület segítségével. Kevés elmélet, több lépcsőben felépített gyakorlat. Tiszta vizsgálódás.

14.45-16.15: Czike KláraMetta meditáció másképpen – elmélet és gyakorlat
Rövid elméleti bevezetést követően, melyben a piros és a kék zónáról kaphatunk felkészítést, hosszabb meditáció következik, amit a tapasztalatok átbeszélése követ. A kiélesített megfigyelés által kipróbálhatjuk, hogy egy erős elöl lévő érzelem milyen további érzelmekhez kapcsolódik, és hogyan tudjuk kitisztítani ezzel az érzelemmel kapcsolatos dolgainkat. Az elmélet és a gyakorlat is Tiszteletreméltó Dhammasami 2016-os tanításához kapcsolódik.

16.30-18.00: Dobos Andrea Beáta: Elengedés vagy elfojtás? Érzelmeink nyomában a vipasszana meditáció gyakorlataiban.
Miként bánjunk a negatív érzésekkel (szégyenérzet, bűntudat, félelem, szorongás, harag, önsajnálat, csalódottság érzés stb.) a meditációban? Honnan tudjuk, hogy egy érzelmi energia valóban kitisztult és nem jelenik meg más helyzetekben? Erre keressük a gyakorlatban a válaszokat és pontos megfigyeléseket teszünk a valódi érzelmi elengedés érdekében.

A részvétel ingyenes, feltétele az előzetes regisztráció. Minden előadást (kb. 40 perc), egy 40  perces meditáció követi.

Jelentkezés és információ:
http://vipassanameditacio.hu/buddhista-vipassana-alapitvany-2017-januari-konferenciaja
www.vipassana.hu
www.facebook.com/vipassana.hu/

vipasszaná-fb

Kapcsolódó

2024 02 09. 16:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Baktay-terem, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
2024. február 9-én (pénteken) 16.30 órakor nyílik meg BMZ (Baji Miklós Zoltán) képzőművész, főiskolánk hallgatója,  Műugrás 2., a Metafizikai Térben című kiállítása A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Baktay-termében.
2024 02 23. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Február 23-án 17:30-as kezdéssel Hobo: József Attila estjére kerül sor. Sokan együtt nőttünk fel velük. Most itt A Tan Kapuján személyesen találkozhatunk az Előadóművésszel és a Költővel.