Főoldal > Vészák ünnepség 2021.

Vészák ünnepség 2021.

Esemény leírása

Az idei évben igazán különleges módon ünnepeljük meg a Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánába távozásának ünnepét a Vészákot, május 26-án, szerdán.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, a májusi teliholdra eső Vészákot a tavalyihoz hasonlóan idén is online formában tartjuk meg, melyhez így bárki csatlakozhat, a világ bármely pontjáról.
Az ünnepségen – az online térnek is köszönhetően – csatlakozik hozzánk az Indiai Nagykövetség, akikkel karöltve egy online konferenciával bővül ki a már megszokott A Tan Kapuja szertartása.
A 2021-ben függetlenségének 75. évfordulóját ünneplő India és a 30. jubileumát ünneplő A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola közös ünnepségének teljes programja a következő:

16:30-17:45 – BUDDHAM SARANAM GACCHAMI: A BUDDHIZMUS JELENTŐSÉGE A VÁLSÁG IDEJÉN (KONFERENCIA-BESZÉLGETÉS)

16:30 – Nyitóbeszédet mond Sri Kumar Tuhin India magyarországi nagykövete
16:40 – Köszöntőt mond Karsai Gábor A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora
16:50 – „Buddham Saranam Gacchami” mantrázás és meditáció Földi Irtl Melinda, A Tan Kapuja tanítójának vezetésével
17:00 – Beszélgetés Sri S.R.Bhatt indiai filozófussal, szanszkrit szakértővel az indiai Nalanda Egyetem Akadémiai Tanácsának tagjával
17:10 – A Buddhizmus története című rövidfilm
17:20 – Beszélgetés a Dr. Benoy Behl-lel, buddhista filmkészítővel és szakértővel
17:30 – Mantrázás és meditáció Cser Zoltánnal A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatójával, a Főiskola tanítójával
17:45 – A konferencia lezárása

18:00-19:45 – VÉSZÁK SZERTARTÁS

Dharmabeszédet mond: Mireisz László (az egyház elnöke).
A szertartást vezetik: Cser Zoltán (az egyház igazgatója) és Dobosy Antal (A Tan Kapuja Zen közösség apátja).
A szertartás végén zenemeditáció Kenéz László (sakuhacsi, bambuszfuvola) és Földiné Irtl Melinda (hegedű) közreműködésével.
A szertartást követően levetítjük a 2019-ben készített Buddha születése, megvilágosodása és halála – Vészák című rövidfilmünket is.

Az eseményt magyar és angol nyelven is elérhetővé tesszük élőben A Tan Kapuja YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/ATanKapuja.

Az ünnepséghez csatlakozóknak, mielőtt leülnek a képernyő elé érdemes maguk elé készíteni egy kis Buddha szobrot, egy gyertyát (vagy mécsest) és egy füstölőt!

Szeretettel várja a buddhizmus iránt érdeklődőket, a közösségek gyakorlóit, A Tan Kapuja volt és jelenlegi diákját, valamint minden kedves barátját és az érdeklődőket India Magyarországi Nagykövetsége és a 30 éves A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola.

Fotó: Ganesh Kumar B N (Unsplash)

Kapcsolódó

2024 05 27. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kőrösi terme
Igazán különleges eseményre kerül sor A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán: partnerintézményünkből, a thaiföldi MCU – IBSC-ről Budapestre látogató kutató-oktatónő, Dr. Nadnapang Phophichit tart meditáció gyakorlással egybekötött előadást.
2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
Megszakítás