Főoldal > Théraváda buddhista konferencia

Théraváda buddhista konferencia

therakonf
Esemény leírása

Idén 15 éves a Moralitás, koncentráció, bölcsesség – Buddhista Vipassana Alapítvány, melynek alkalmából a Tan Kapuja Buddhista Egyházzal és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közösen konferenciát szervezünk.

Konferenciánk célja, hogy hazai és külföldi előadók segítségével körbejárjuk a történelmi Buddha alaptanításait és a vipasszaná gyakorlatokat.

Részletes program:

SZOMBAT

10:00 Megnyitó (Jelen János a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora, Cser Zoltán, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorhelyettese, Tiszteletreméltó Dhammasami az Oxford Buddha Vihara apátja, Dobos Andrea Beáta a Buddhista Vipassana Alapítvány kuratóriumi elnöke)

10:30 Tiszteletreméltó Dhammasami előadása: Meditációk a Buddhán (előadás és meditáció)

11.30 Dobos Andrea Beáta: A tudati átalakulás folyamata – buddhista meditációs tapasztalatok és modern tudományos megközelítések (előadás és meditáció)

12.30 Farkas Pál: A Szatipatthána szutta visszatérő szövegrészének kiemelkedő jelentősége (előadás és meditáció)

13:30-14:00 Ebédidő (a helyszínen vegán ebéd vásárolható)

14:00 Száday Rezső: Most is, mint mindig (az előadó a Vipassana Magyarország Alapítvány munkatársa) (előadás és meditáció)

15.00 Fazekas Gábor: Mindfulness – alkalmazási területek a világban és Magyarországon. Hasonlóságok és eltérések a modern és tradicionális megközelítések között (előadás és meditáció)

16.00 Gánti Bence: Pa Auk Sayadaw módszere (videóelőadás és meditáció skypekapcsolattal)

17:00 Cser Zoltán: A kínai Szatipatthána szútra (előadás és meditáció)

18:00 Gyergyák Bence: Egy zarándokút képei – Myanmar 2015. (vetítés)

19:00 Közös meditáció

 VASÁRNAP

09:00 Szekeres Tamás: A meditáció alapú krónikus fájdalomkezelés bemutatása (előadás és meditáció)

10:00 Basa Ágnes: Jelen vagy? Meditáció és elmélyülés a mindennapokban (előadás és meditáció)

11:00 Sayadaw U Pandita a vipassana meditációról (videóelőadás, 2015-ös interjú levetítése)

12:00 Pyi Phyo Kyaw: Burmai vipassana meditáció a gyakorlatban – Sunlun and Theinngu meditációk (videóelőadás, azt követően Dobos Andrea vezet egy kapcsolódó meditációt

13:00 Czike Klára: Metta meditáció: ahol kelet és nyugat összeér (előadás és meditáció)

14:00 Zárszavak: kerekasztal beszélgetés a konferencia kérdésfelvetéseiről (Tiszteletreméltó Dhammasami, Jelen János, Cser Zoltán, Dobos Andrea Beáta és az előadók között)

15:00 Közös zárómeditáció

 

Az előadások általában meditációval folytatódnak, melyek a kiírt idő előtt 5 perccel érnek véget. A következő előadás mindig pontosan kezdődik!

A konferencián a részvétel ingyenes, alapítványunk működéséhez hozzájárulásokat, adományokat tisztelettel fogad. Mindkét nap vegetariánus büfét működtetünk a főiskolán, így inni és ennivaló vehető majd a helyszínen. A konferenciára előzetes regisztráció szükséges, a helyszínen csak a még üres helyekre lehet regisztráció nélkül bejutni. A létszámot 100 főben maximáljuk.

Részvételi regisztráció

therakonf

Kapcsolódó

2023 11 27. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
A Hétfő Esték A Tan Kapuján, 2023-as őszi/téli sorozatának november 27-i eseményén A Tan Kapuja Kiadó és a Onedropzen közös kiadásában megjelent Buddha beszédei – Majjhima Nikāya című 3 kötetes, a Buddha teljes középhosszú beszédinek gyűjteményét először magyar nyelven tartalmazó, a buddhista Tan forrásának is nevezhető könyv kerül bemutatásra.