Főoldal > Théraváda buddhista konferencia

Théraváda buddhista konferencia

therakonf
Esemény leírása

Idén 15 éves a Moralitás, koncentráció, bölcsesség – Buddhista Vipassana Alapítvány, melynek alkalmából a Tan Kapuja Buddhista Egyházzal és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közösen konferenciát szervezünk.

Konferenciánk célja, hogy hazai és külföldi előadók segítségével körbejárjuk a történelmi Buddha alaptanításait és a vipasszaná gyakorlatokat.

Részletes program:

SZOMBAT

10:00 Megnyitó (Jelen János a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora, Cser Zoltán, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorhelyettese, Tiszteletreméltó Dhammasami az Oxford Buddha Vihara apátja, Dobos Andrea Beáta a Buddhista Vipassana Alapítvány kuratóriumi elnöke)

10:30 Tiszteletreméltó Dhammasami előadása: Meditációk a Buddhán (előadás és meditáció)

11.30 Dobos Andrea Beáta: A tudati átalakulás folyamata – buddhista meditációs tapasztalatok és modern tudományos megközelítések (előadás és meditáció)

12.30 Farkas Pál: A Szatipatthána szutta visszatérő szövegrészének kiemelkedő jelentősége (előadás és meditáció)

13:30-14:00 Ebédidő (a helyszínen vegán ebéd vásárolható)

14:00 Száday Rezső: Most is, mint mindig (az előadó a Vipassana Magyarország Alapítvány munkatársa) (előadás és meditáció)

15.00 Fazekas Gábor: Mindfulness – alkalmazási területek a világban és Magyarországon. Hasonlóságok és eltérések a modern és tradicionális megközelítések között (előadás és meditáció)

16.00 Gánti Bence: Pa Auk Sayadaw módszere (videóelőadás és meditáció skypekapcsolattal)

17:00 Cser Zoltán: A kínai Szatipatthána szútra (előadás és meditáció)

18:00 Gyergyák Bence: Egy zarándokút képei – Myanmar 2015. (vetítés)

19:00 Közös meditáció

 VASÁRNAP

09:00 Szekeres Tamás: A meditáció alapú krónikus fájdalomkezelés bemutatása (előadás és meditáció)

10:00 Basa Ágnes: Jelen vagy? Meditáció és elmélyülés a mindennapokban (előadás és meditáció)

11:00 Sayadaw U Pandita a vipassana meditációról (videóelőadás, 2015-ös interjú levetítése)

12:00 Pyi Phyo Kyaw: Burmai vipassana meditáció a gyakorlatban – Sunlun and Theinngu meditációk (videóelőadás, azt követően Dobos Andrea vezet egy kapcsolódó meditációt

13:00 Czike Klára: Metta meditáció: ahol kelet és nyugat összeér (előadás és meditáció)

14:00 Zárszavak: kerekasztal beszélgetés a konferencia kérdésfelvetéseiről (Tiszteletreméltó Dhammasami, Jelen János, Cser Zoltán, Dobos Andrea Beáta és az előadók között)

15:00 Közös zárómeditáció

 

Az előadások általában meditációval folytatódnak, melyek a kiírt idő előtt 5 perccel érnek véget. A következő előadás mindig pontosan kezdődik!

A konferencián a részvétel ingyenes, alapítványunk működéséhez hozzájárulásokat, adományokat tisztelettel fogad. Mindkét nap vegetariánus büfét működtetünk a főiskolán, így inni és ennivaló vehető majd a helyszínen. A konferenciára előzetes regisztráció szükséges, a helyszínen csak a még üres helyekre lehet regisztráció nélkül bejutni. A létszámot 100 főben maximáljuk.

Részvételi regisztráció

therakonf

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.