Főoldal > Thangkafestmények kiállítása a Főiskolán

Thangkafestmények kiállítása a Főiskolán

Esemény leírása

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola egykori hallgatójának, Besenyei Lilinek a thangkafestményei és rajzai tekinthetők meg a főiskola folyosóján, várhatóan április végéig.

“A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festőművész szakán tanultam festészetet, majd A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán folytattam tanulmányaimat buddhista tanítói szakon. A mesterképzés ideje alatt fogalmazódott meg bennem, hogy a festészettel és a buddhizmussal szeretnék foglalkozni, hogy nem csak gyakorlom a thangkafestészetet, de tovább is adom a tudást mások számára. Kutatási területem a hittudomány és a művészet határán mozog, témám mindkét tudományterületet érinti…”- írja Besenyei Lili bemutatkozó soraiban.

A naracssárga testű Mandzsushrí (Arapacsana forma), a bölcsesség bódhiszattvája kardjával a tudatlanságot vágja el.
Szaraszvati, a művészetek és a bölcsesség istennője a gandharvák lantjával zenél.
Avalókitéshvara (Csaturbhudzsa forma), az együttérzés bódhiszattvája szívénél a megvilágosodás ékkövét tartja.
Zöld Tárá istennő a külső, a mentális és a titkos félelmektől szabadít meg.
Fehér Tárá istennő, Zöld Tárá emanációjaként a hosszú életet segíti.

Főiskolánk könyvtára különösen nagy örömmel szervez Besenyei Lili számára bemutatkozási lehetőségeket, 2020-ban például indiai ösztöndíjas tanulmányútjáról mesélt, és ebből az alkalomból egy igazi thangkafestményt csodálhattunk meg a nagyolvasóteremben. Úti képeit is ajánljuk megtekinteni az ajtógaléria-sorozatunkban.
Önálló honlapját a részletek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk!

Kapcsolódó

2023 09 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A testet lazító, nyújtó és erősítő gyakorlatok, az ászanák, a pránájáma, a bandhák, a mudrák gyakorlása során kapcsolatba kerülhetünk, rálátást és belátást nyerhetünk a bennünk zajló energetikai, érzelmi és mentális folyamatokra.
2023 09 04. 16:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Nyilvános kurzust tart 2023. szeptember 4. és 8. között A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Le Manh That professzor, a vietnami buddhizmus egyik legjelesebb kortárs kutatója, az Egyesült Vietnami Buddhista Egyház és a Vietnami Buddhista Egyetem egyik vezetője.