Főoldal > Thangkafestmények kiállítása a Főiskolán

Thangkafestmények kiállítása a Főiskolán

Esemény leírása

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola egykori hallgatójának, Besenyei Lilinek a thangkafestményei és rajzai tekinthetők meg a főiskola folyosóján, várhatóan április végéig.

“A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festőművész szakán tanultam festészetet, majd A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán folytattam tanulmányaimat buddhista tanítói szakon. A mesterképzés ideje alatt fogalmazódott meg bennem, hogy a festészettel és a buddhizmussal szeretnék foglalkozni, hogy nem csak gyakorlom a thangkafestészetet, de tovább is adom a tudást mások számára. Kutatási területem a hittudomány és a művészet határán mozog, témám mindkét tudományterületet érinti…”- írja Besenyei Lili bemutatkozó soraiban.

A naracssárga testű Mandzsushrí (Arapacsana forma), a bölcsesség bódhiszattvája kardjával a tudatlanságot vágja el.
Szaraszvati, a művészetek és a bölcsesség istennője a gandharvák lantjával zenél.
Avalókitéshvara (Csaturbhudzsa forma), az együttérzés bódhiszattvája szívénél a megvilágosodás ékkövét tartja.
Zöld Tárá istennő a külső, a mentális és a titkos félelmektől szabadít meg.
Fehér Tárá istennő, Zöld Tárá emanációjaként a hosszú életet segíti.

Főiskolánk könyvtára különösen nagy örömmel szervez Besenyei Lili számára bemutatkozási lehetőségeket, 2020-ban például indiai ösztöndíjas tanulmányútjáról mesélt, és ebből az alkalomból egy igazi thangkafestményt csodálhattunk meg a nagyolvasóteremben. Úti képeit is ajánljuk megtekinteni az ajtógaléria-sorozatunkban.
Önálló honlapját a részletek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk!

Kapcsolódó

2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.