Főoldal > Thai hagyományú vipasszaná elvonulás

Thai hagyományú vipasszaná elvonulás

watarun
Esemény leírása

Ezt a meditációs technikát Mahasi Sayadaw örökségén fejlesztette ki Ajahn Tong Sirimangalo, aki 95 évesen ma Thaiföld egyik legmeghatározóbb spirituális vezetője, megvilágosodott mestere.

A módszer ülő és járómeditációk szimmetrikus váltakozásából áll. Az ülő változat egy négy elemű vipasszaná technika; az elején szokásosan a hasfal emelkedését-süllyedését (1-2.) figyeli, emellett tudatosítja az ülő helyzetet (3.) és egy meghatározott pontot (4.) is a testen. A módszer kiváló a gyakori elme-elkalandozás elkerülésére és a figyelem-mozgatása kontrollának haladó megvalósítására. A járómeditáció gyakorlásakor, a progresszív fejlődés során egyre több lépésrészletet figyelhet meg a meditáló. Az elsődleges meditációs tárgyak mellett a másodlagosok szokásos címkézése történik.

Az elvonulás Thaiföldön 21 napos, itt 15 naposra építették fel a szervezők, ez az oka annak is, hogy a Mahasi Sayadaw-féle vipasszanában már gyakorlott résztvevőkre számítunk. Rövidebb időre sajnos nem lehet jönni. Mivel a gyakorlás a szobákban egyénileg is folytatódik, a résztvevők száma limitált, mert egy szobában egyedül lesznek a gyakorlók (a kétszintes szobákban ketten). A meditáció napi 24 órában zajlik, amelynek része a felkelés, evés, elalvás is. Az elme csendjének kialakulását segíti, hogy dharma-beszéd sincsen, és a gyakorlást a napi interjúk nagyon egyénivé teszik.

A tanító a résztvevőktől a 8 fogadalom tartását kéri, a meditációk sora reggel 4-kor kezdődik, és este 10-ig tart.

A tanfolyamot a walesi születésű Andy Moran vezeti, aki Thaiföldön élő meditációs tanár, a meditációs technika kialakítójától Ajahn Tongtól és a nemzetközi központ vezetőjétől Khun Thanat Chindaporntól tanulta a technikát és kapta a tanítására a kinevezést. Az interjúkon angol tolmácsolást biztosítunk.

Magyar résztvevők tapasztalatai, akik a kurzust Thaiföldön elvégezték:

Csintalan Maja (mindfulness tanár, gyógytornász, táncos)
“A program fokozatos felépítése miatt úgy éreztem, hogy a koncentráció és a jelenlét kéz a kézben haladtak egymás mellett. Ez abban segített, hogy az elvonulásokon nálam gyakran jelentkező álmosságra egy ponton túl már nem akadályként tekintettem, így meg is szűnt. Felismerésekben és belátásokban is volt részem.”

Balogh Ottó (vállalkozó, író, tanár):
“Analitikus, racionális, gondolkodni szerető ember vagyok, akinek állandóan pörög az agya. Ugyanakkor megértettem, hogy miért jó elcsendesíteni az elmét. Az elmúlt másfél évben 8 különböző elvonuláson voltam, keresve hogy melyik módszer segíthet ebben a legjobban. Engem ez a technika vitt a legmélyebbre az elme csendjébe. Ajánlom a hozzám hasonló gondolkodó-agyaló, monotonitást nehezen viselő, de a meditációt komolyan vevő társaimnak.”

Szaszák Péter (hegesztő, utazó)
Nem vagyok egyhelyben ülő típus, külföldön dolgozom, majd az összegyűjtött pénzből távoli kontinensekre utazom. Keresésem külső jellege mellett belsővé is vált.  Így találkoztam a vipasszanával, voltam 30 és 90 napos elvonuláson is. Számomra a thai vipasszaná technika, mely lassan a kedvencemmé vált, elsődleges forrása az életközepi válság kezelésének, és a mély önismeretnek, amit a mindennapi életembe is be tudok ültetni.”

Harsányi András (közgazdász, üzletfejlesztési tanácsadó)
Belátásokhoz koncentrált elmére van szükség. Bár minden vipasszaná meditáció fejleszti a koncentrációt is, ugyanekkor ebben a módszerben egy lélegzetvétel alatt 4 dolgot kell megfigyelni, amiből az egyik változik. Azt vettem észre, hogy így az elmém könnyebben elcsendesedik, erősebb lesz a koncentrációm és ez erősíti a tudatos jelenlétet.

További részletek:
Az elvonuláson gyakoroljuk a nemes csendet és nem étkezünk délután. Az elvonulás helyszíne Piliscsév, Kelemen Majorság. Az elvonulás 150.000 Ft-ba kerül, melyből 50e Ft-ot jelentkezéskor előlegként kell kifizetni, a résztvevő ezzel foglalja le a helyét, mivel a létszám korlátozott (15 fő) és az elvonulás ára a helyek és a költségek figyelembevételével van kalkulálva. A befizetett összegeket sajnos nem tudjuk visszautalni ha nem tudsz eljönni, de bármelyik későbbi elvonulásunkhoz felhasználhatod. Legkésőbb az elvonulást megelőző 1 hónappal ki kell fizetni az elvonulás teljes árát, ennek elmaradása automatikus törlést eredményez a résztvevői listáról.
Magyarázatok

Bevezetés:
Az elvonulás egész ideje alatt arra kérünk, hogy fegyelmezettségeddel segítsd tanítód és a szervezők munkáját, hogy mindenki a lehető legtöbbet tapasztalhassa, kaphassa ettől az elvonulástól. A tanító időnként elvonul, a tanítvány feladata ekkor, hogy külön kérés nélkül, az előre megadott, és több helyen is kifüggesztett napirend szerint folytassa a gyakorlást. A 15 nap alatt kérünk, hogy ne használj mobiltelefonodat és más elektronikus eszközt (tablet, laptop, stb.). Ezeket érkezéskor le lehet adni.

Nemes csend:
Az elvonulást haladó gyakorlók számára szervezzük. A gyakorlásnak ezen a szintjén már elvárható a résztvevőktől, hogy a 15 nap alatt vállalják és különös fegyelmezettséggel tartsák a nemes csendet, és csak a legszükségesebb esetben beszéljenek, és csak a tanítóhoz vagy a segítőkhöz forduljanak esetleges kérdéseikkel, társaikat ne zavarják meg meditációs gyakorlatukban. A rólunk gondoskodók is tartják a csendet, kérjük őket is csak kivételes, szükséges esetben szólítsd meg.

Ülő meditációk:
Az elvonuláson 15-60 perces ülőmeditációkra lehet számítani.

Járó meditációk:
Az elvonuláson 15-60 perces járómeditációkra lehet számítani.

Személyes interjúk:
Nagy adomány számunkra a tanító jelenléte az elvonuláson, és különösen fontos a személyes interjúk miatt. Minden nap van interjú, így arra kérünk, hogy különös gonddal készülj fel az előre beosztott időben lévő találkozásokra, és koncentrációddal, felkészültségeddel segítsd a tanító munkáját, és ezáltal adj lehetőséget mások számára is a találkozásra. Egy résztvevő kb. 15 perc figyelmet tud kapni, kérlek, segítsd az időkeretek tartását azzal, hogy nem használsz fel több időt, és így nem veszel el időt másoktól. Elsősorban a gyakorlás közben megélt tapasztalatod során keletkezett kérdésekkel fordulj hozzá. A személyes interjúk elsődleges célja, hogy a tanítvány továbbfejlődését biztosítsa a lehető leggyakorlatiasabb módon olyan információkkal, amelyeket könyvekből nem lehet megszerezni. Kérlek előzetesen jelezd, ha az interjún tolmácsra van szükséged.

Tudatos étkezés:
A tanító instrukciója, hogy minden étkezést tudatosan kövess nyomon, minden falatot 30-szor rágj meg, és figyeld meg közben a tapasztalataidat, milyen testi érzetek, érzések, gondolatok, múltbéli tapasztalatok, reakciók jönnek az evés hatására. A 8 fogadalom részeként csak naponta kétszer eszünk, reggel és délben. Egész nap kávé, tea, tisztított víz áll rendelkezésre. A jelentkezési lapon jelezd, ha valamilyen diétát folytatsz, vagy valamilyen ételallergiád van.

8 fogadalom:
Az elvonulás ideje alatt a 8 fogadalom tartását kéri a tanító. Ezek:
1. Tartózkodom az élet elvételétől.
2. Tartózkodom az önként nem adott dolgok elvételétől.
3. Tartózkodom a helytelen nemi magatartástól.
4. Tartózkodom a helytelen beszédtől.
5. Tartózkodom a tudatmódosító, nemtörődömséghez vezető anyagok és italok használatától.
6. Tartózkodom a helytelen időben (délután) történő evéstől.
7. Tartózkodom a szórakozás minden formájától (tánc, éneklés, zene), ékszerek viselésétől, parfüm és más kozmetikumok használatától.
8. Tartózkodom a magas, vagy különlegesen kényelmes fekhelyen alvástól.
Ennek megerősítésére az első napon reggel fogadalomtétel lesz.

Jóga, testmozgás:
Nem megengedett ezen az elvonuláson.

Relaxáció:
Lehet, de az alvás, fekvés, olvasás nem ajánlott.
 
Adomány:
A tanításért tetszőleges összegű adományt lehet adni. A dána a tökéletesedés (páramitá) irányába mutat, a 10 tökéletesség egyike. Ennek jellemzője a feltétel nélküli nagylelkűség, az adakozás és az elengedés gyakorlása. A buddhista gondolkodásmódban ez a fajta cselekedet tisztítja és átalakítja az adományozó tudatát. Az adakozás által gyakorolt nagylelkűség szerencsés újjászületéshez és gazdagsághoz vezet. A viszonzást nem váró adakozás nagyobb spirituális gazdagsághoz vezet és lecsökkenti a nyereségvágyat, amely a szenvedéshez vezeti az embert. Adományodat az alapítvány ingyenes programok megrendezésére fordítja, így minél szélesebb rétegek számára teszi lehetővé a közösséghez kapcsolódást. A tanításért adott adomány a Nyitott Tudat Buddhista Közösség kolostoralapítását támogatja.

Technikai információk:
A hely megközelíthetőségét az alábbi honlapon találod meg részletesen: http://www.kelemenmajorsag.hu/. Az első napon 17:00 órától lehet érkezni, kérlek jelenj meg pontosan, sokan leszünk, ne kelljen várni senkire, így a program kezdete előtt el tudod foglalni a szállásodat, tudsz inni egy teát. Az utolsó nap 17:00-ig vagyunk együtt.

Hoznivalók listája:

Papucs, meleg zokni a terembe.
Akik autóval jönnek, kérjük hozzanak meditációs párnát, jógamatracot és pokrócot, hogy ne legyen hiány ezekből.
Jegyzetfüzet.
A saját otthoni Buddhád kölcsön, a hozott Buddhákból építünk egy közös oltárt.
Meleg ruhák is szükségesek, mert már szeptember lesz!
Ébresztőóra, zsebláma.
Ha van hely az autódban azt, ha szeretnél más autójába becsatlakozni akkor azt jelezd a czike.klara@pandita.hu e-mailcímen. Az elvonuláson fotók készülnek, azt is jelezd, ha nem szeretnél szerepelni rajtuk.

Pénzügyi tudnivalók, a jelentkezés menete:

Jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése.
Az elvonulás önköltségi ára: 150.000 Ft (A helyedet 50.000 Ft előleg befizetésével tudod biztosnak tekinteni. Lemondás esetén a befizetett összeget nem tudjuk visszaadni, de későbbi elvonulásokba beszámítjuk, vagy rendelkezhetsz úgy, hogy felajánlod más, támogatásra szoruló gyakorlónak).
Az elvonulás teljes árát ki kell fizetni legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal. amennyiben ez nem történik meg, automatikusan törlődik a jelentkezésed a listáról.
Az előleget és a hátralévő összeget utalással tudod teljesíteni: 103000002-50900068-11003281 Czike Klára MKB Banknál vezetett egyéni vállalkozói számlájára. Kérlek jelezd, ha a befizetésről számlát kérsz. Az átutalt összegről a számlát annak tudjuk kiállítani, ahonnan az utalás érkezett.

Elérhetőség: czike.klara@mettater.hu

watarun

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.