Főoldal > Sztúpa azonosítás – a Látkép 2021 és A Tan Kapuja közös eseménye

Sztúpa azonosítás – a Látkép 2021 és A Tan Kapuja közös eseménye

Esemény leírása

A Látkép 2021 Művészettörténeti Fesztivál “rakhely (#ruhatárvan_13)” Sztúpa azonosítás című rendezvényére, illetve annak A Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közösen tartott kísérőeseményére invitáljuk az érdeklődőket. A részvételt érdemes időben eldönteni, mert a rendezvényen való létszám 30 főben limitált. Részletek a rendezvény Facebook eseményének leírásából:

„A Magyar Tudományos Akadémia műtárgyait rekonstruáló #ruhatárvan! kamarakiállítás-sorozat újabb tárlata két sztúpát azonosít az egykori gyűjteményből. A bemutató a tárgyak származási helyét és provenienciáját tárja fel; az Akadémiára vezető útjukat és a székház különböző hivatali, illetve reprezentációs helyiségeiben való vándorlásukat, majd az intézményből való kikerülésüket annak a kolonialista gyakorlatnak a példájaként, amely az elmúlt évszázadokban meghódított területek szakrális helyeit kiürítette, szent tárgyait pedig kiüresítette azok esztetizálása és muzeologizációja révén. A kiállítás kísérőrendezvényei a tárgyak identitásának újrateremtését célozzák, az újabb kritikai közelítések szellemében.

Kísérő rendezvény:
2021 szeptember 24. péntek
Helyszín: MTA Művészeti Gyűjtemény / A Magyar Tudományos Akadémia székháza
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

18.30 bevezetés a rakhely című kiállításhoz – Bicskei Éva, Ugry Bálint (MTA MGY)
19.00 előadás a buddhizmusról – Farkas Pál (TKBF)
19.30 előadás a buddhista ikonográfiáról – Hidas Gergely (TKBF)
20.00 vezetett meditáció – Farkas Pál (TKBF)*

*Ülőpárnát biztosítunk. Kényelmes öltözetről mindenki maga gondoskodjon. Átöltözni a mosdóban lehet.
A kísérőrendezvény időtartama: 2,5 óra
Létszám: max. 30 fő

A kísérőrendezvény regisztrációköteles.

Regisztrálni a Látkép 2020 Művészettörténeti Fesztivál honlapján található linken lehet, amelyet ezen az oldalon találnak az érdeklődők:

Felnőttek csak védettségi igazolvány (vagy a védőoltást igazoló hivatalos applikáció) bemutatása mellett látogathatják az épületet, amelyet belépéskor a portán ellenőriznek. 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személlyel léphetnek be. (Ajánljuk és köszönjük, ha egymásra ügyelve továbbra is maszkot viselnek a zárt térre való tekintettel.)

Az esemény a Látkép 2020 Művészettörténeti Fesztivál és A Tan Kapuja Buddhista Főiskola közreműködésével valósul meg.”

Az eseménnyel kapcsolatos fontosabb linkek:
A Látkép Művészettörténeti Fesztivál: Facebook
A közös esemény: rakhely (#ruhatárvan_13!) | Facebook
A regisztráció: http://latkep2020.mi.btk.mta.hu/kiallitasok-vezetesek és Fesztivál (mta.hu)

Forrás: buddhafm.hu

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.