Főoldal > Párbeszéd tisztánlátás révén: az együttes meditáció ereje és kihívása

Párbeszéd tisztánlátás révén: az együttes meditáció ereje és kihívása

bhante
Esemény leírása

Bevezetés az „Insight Dialogue: the Power and Challenge of meditating together” (azaz a „Párbeszéd tisztánlátás révén: az együttes meditáció ereje és kihívása”) módszerbe Szukhacsittó Bhikkhu és Gregory Kramer vezetésével
2013. április 10-14. 8-18 óra között
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (1098 Budapest, Börzsöny u. 11.) Dharma-termében

Napirend
Április 10. (szerda)
18 – 21 óra, Bevezetés

Április 11 – 14. (csütörtöktől vasárnapig)
8.00 – 11.30 Gyakorlás
11.30 – 13.00 Ebéd
13.00 – 15.30. Gyakorlás
15.30 – 16.00 Szünet
16.00 – 18.00. Gyakorlás

Az „Insight Dialogue” a vipasszaná módszerére alapozott, személyek közti kapcsolatot feltételező meditációs gyakorlat, amely a hagyományos csöndes meditációs gyakorlat tudatosságát és békéjét párbeszéden keresztül viszi bele másokkal folytatott kapcsolatainkba. Ez lehetővé teszi, hogy észrevegyünk és megértsünk olyan dolgokat, amelyek fölött rendesen elsiklunk az élet nyüzsgésében, és így jobban elfogadjuk magunkat és másokat olyannak, amilyenek vagyunk. Az ember kapcsolatrendszerben létező lény, és amint ez az élmény tudatosul, azt tapasztaljuk, hogy belátás, világosság, könnyedség és öröm árad be másokkal való kapcsolatainkba.

Ezen a hétvégén együtt meditálunk, nem egymás mellett és elkülönülten, hanem tökéletesen összekapcsolódva és valóban szemlélődve. Gyakoroljuk az éber tudatosságot, nyugodt összeszedettséget, vizsgálódást, tetterőt és más meditatív tulajdonságokat, egymásba szőve az „Insight Dialogue”, a csöndes meditáció, a rövid séta és tudatos mozgás időszakait. Mindez lehetőséget ad arra, hogy közvetlen összeköttetésbe kerüljünk embervoltunk kapcsolati alapjaival. Ezek a gyakorlatok hozzásegítenek ahhoz, hogy másokkal együtt  tudjunk maradni a nehézségek idején is, hogy könnyebben nézzünk szembe a társadalom mohóságával és félelmeivel, és hogy felismerjük a berögzött szokások alá temetett a természetes éberséget.

Az „Insight Dialogue” a hagyományos buddhista bölcsességből táplálkozik, de vallási értelemben nem buddhista gyakorlat. A gyakorlatban nincs semmi sem, ami kizárná, hogy bármely hit vagy vallási rendszer követői gyakorolják. Az „Insight Dialogue” folyamán az emberi tapasztalás gyökereivel kerülünk szembe. A gyakorlás során fokról fokra beavatást kapunk az „Insight Dialogue” meditációs irányelveibe, és vezetést kapunk a szemlélődéshez, melyet a Tanításról szóló gondolatok, a tapasztalatok megosztása, valamint kérdések és válaszok követnek.

A részvétel csak a teljes hétvégére lehetséges, amely csütörtökön este kezdődik és vasárnap este ér véget. A fokozatos módszer nem teszi lehetővé azt, hogy valaki később kapcsolódjék be. Előzetes meditációs tapasztalat segítséget jelent.
Az “Insight Dialogue”-ról többet is megtudhat a www.metta.org honlap “Insight Dialogue” címszava alatt.

Részvételi díj:
TKBF Hallgatóknak ingyenes
Külsősöknek: 150 euro

bhante

Kapcsolódó

2024 02 09. 16:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Baktay-terem, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
2024. február 9-én (pénteken) 16.30 órakor nyílik meg BMZ (Baji Miklós Zoltán) képzőművész, főiskolánk hallgatója,  Műugrás 2., a Metafizikai Térben című kiállítása A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Baktay-termében.
2024 02 23. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Február 23-án 17:30-as kezdéssel Hobo: József Attila estjére kerül sor. Sokan együtt nőttünk fel velük. Most itt A Tan Kapuján személyesen találkozhatunk az Előadóművésszel és a Költővel.