Főoldal > Menedékvétel és kívánságimák ünnepe

Menedékvétel és kívánságimák ünnepe

menedék
Esemény leírása

Modern korunk egyik (anyagi szintű) jellegzetessége, hogy kizsákmányoljuk a környezetünket, nem gondolva a jövőre, a következményekre. Másik oldalról viszont megfigyelhető (szellemi szempontból) a keleti tanok iránti növekvő érdeklődés a nyugati féltekénken.

Ezt az ünnepet annak a kívánságnak szenteljük, hogy a keleti tanítások helyes módon terjedjenek el nyugaton és révükön felismerhessük, hogy minden jelenség csak egymástól kölcsönösen függő módon létezik, ezért a kizsákmányolás következménye a nincstelenség, a természet pusztulása, annak lakóinak egyre nagyobb szenvedése lesz. A függő keletkezés felismerése azt jelenti, hogy közvetlenül felelősséget vállalnunk a környezetünkért, úgy gondolva rá, mint a saját testrészeinkre. Ebben a folyamatban a tudat kiemelt szereppel bír, ezért is nagyon fontos gyakorlatnak tartották a kívánságimák recitálását. Ha a tudatunkban helyes kívánságok születnek, úgy a cselekedeteink is helyesek lesznek és a következmény is ennek megfelelően alakul. A kívánságimák erejét az adja, hogy a Három Drágakő, a Menedék tárgyai előtt mondjuk ki azokat.

Program:
17.00: Szertartás, benne menedékvétel és kívánságimák
18.30: Filmvetítés: My Reincarnation
20.00: Tibeti táncok

http://www.tkbe.hu/

A film előzetese:

A tibeti táncokról:

http://www.dzamlinggar.net/about/international-dzogchen-community/tibetan-modern-dance

https://www.facebook.com/TibetanModernDances

menedék

Kapcsolódó

2023 05 11. 15:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
Farkas Attila Márton főiskolai docens és Porosz Tibor egykori főiskolai tanárunk filozófiai vitája (személyes jelenléttel, de online is követhető lesz a YouTube-csatornánkon). Moderátor: Karsai Gábor.
2023 04 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy hallgatói kezdeményezésre 2023.04.19. szerdán 18 órai kezdettel Bodó Ferenc tart fényképekkel és sztorikkal fűszerezett élménybeszámolót  Sri Lankán töltött utazásáról.