Főoldal > Könyvbemutató – Kenéz László: Üres harang

Könyvbemutató – Kenéz László: Üres harang

Esemény leírása

A Hétfő Esték A Tan Kapuján 2023-as tavaszi első eseményén Kenéz Lászlónak, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola docensének könyve, az Üres Harang című kötet kerül bemutatásra.

A könyvbemutatón a szerzővel Karsai Gábor, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora beszélget.

Az érdeklődőknek A Tan Kapuja Szertartástermében megrendezett eseményen lehetősége van személyesen részt venni, aki azonban nem tud jelen lenni fizikai valójában, azoknak lehetőségük lesz élőben online követni a beszélgetést  A Tan Kapuja YouTube csatornáján.

Az Üres harang című könyv megvásárolható A Tan Kapuja Kiadó webáruházában.

Bővebben a könyvről:
Üres harang
A zen művészetként ismert szellemi utak gyakorlása számunkra komoly nehézségeket jelent. Akármelyik művészeti területre tekintünk is, legyen az képző-, zene-, vagy mozgás-, illetve harcművészet, ezek a nehézségek elsősorban nem technikaik, noha kétségtelen, hogy ebből a szempontból sincs könnyű dolgunk, hanem mentálisak, illetve kifejezetten szellemiek. Kultúránk, neveltetésünk, tapasztalataink ugyanis nem készítenek fel arra, amivel a praxis során találkozunk. Ilyen akadály például az a hiány, amelyet a gyakorlást kiegészítő elmélet és a személyes tutorálás teljes hiánya jelent. Hagyományos formában a tanítvány nem kap sem szellemi, sem lelki segítséget, annál is inkább, mert a zen buddhizmus szellemében az is az út („dó”) részét képezi, hogy a technikai útmutatáson túl felmerülő járulékos nehézségéket maga oldja meg.

Az Üres harang a zen művészet jegyében született, mégis eltér a klasszikus hagyománytól, mivel, egyfajta épületes olvasmányként segítséget nyújthat a zen művészetek gyakorlói számára. Annál is inkább, mert a szerző önmaga megsegítésére írta, amikor szembekerült azokkal a nehézségekkel, amelyekkel a sakuhacsi, a japán bambuszfuvola praxisának elsajátítása során találkozott. Nem kíván azonban a sakuhacsi játék rendszeres elmélete lenni, noha első olvasata szerint tartalmaz erre mutató elemeket. A könyv olyan szellemi dimenziókat érint, amelyek túlterjednek a művészet bizonyos értelemben zárt, biztonságos és kísérletezésre is alkalmat adó körein, s ilyenként olyan olvasók érdeklődésére is számot tarthat, akik nem a művészet felől fogalmazzák meg egzisztenciális kérdéseiket. Fő témája az emberi cselekvés, amely nem merülhet ki a művészetek gyakorlásában, ahogyan a zazen értelmét sem merítheti ki a dódzsóban való mozdulatlan ülés ténye: a művészet gyakorlása, miként a zen buddhista meditáció is végső jelentését a világban való cselekvés során nyeri el.

Néhány szó a szerzőről:
Kenéz László
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola docense, a Tan Kapuja Zen Közösség dharma-tanítója, a Zen Akadémia vezetőségi tagja, művészeti oktatója. A filozófia doktora, fő érdeklődési és kutatási területe, tudományos tanulmányainak témája a zen művészetek jelenkori, nyugati integrációjának lehetőségei, a zen buddhizmus hagyományos zenéje, különös tekintettel a sakuhacsi, a japán bambuszfuvola művészi és meditatív megszólaltatásának elméletére és gyakorlatára.

Kapcsolódó

2024 05 27. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kőrösi terme
Igazán különleges eseményre kerül sor A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán: partnerintézményünkből, a thaiföldi MCU – IBSC-ről Budapestre látogató kutató-oktatónő, Dr. Nadnapang Phophichit tart meditáció gyakorlással egybekötött előadást.
2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
Megszakítás