Főoldal > Könyvbemutató az Írók Boltjában: Buddha beszédei – Majjhima Nikāya

Könyvbemutató az Írók Boltjában: Buddha beszédei – Majjhima Nikāya

Esemény leírása
2023. november 7-én 17 órai kezdettel ünnepélyes könyvbemutatót tartunk Budapest belvárosában, az Írók Boltjában.
Az eseményen A Tan Kapuja és a Onedropzen közös kiadásában megjelent Buddha beszédei – Majjhima Nikāya, A középhosszúságú beszédek teljes gyűjteménye (I-III. kötet) kerül bemutatásra.
A beszélgetésen részt vesznek: Szaladják „Taikyo” István (a könyv szerkesztője, a Onedropzen csoport vezetője és tanítója) és Karsai Gábor (A Tan Kapuja Kiadó vezetője, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora és tanítója).
Bővebben a kiadványról:
Magyar nyelven először jelenik meg a Buddha középhosszúságú beszédeinek teljes gyűjteménye, a Tan forrása.
Hiánypótló műről van szó, hiszen a kereszténység szent iratának, a Bibliának létezik több fordítása is, és megjelent a Korán is, amely az iszlám szent könyve, azonban nyomtatásban Buddha tanításainak csak egy töredékét ismerhettük meg eddig magyar nyelven, nagy összefoglaló kötet nélkül. Ezt a hiányt szerettük volna pótolni ezzel a könyvvel, hiszen a buddhizmus az emberiség egyetemes hagyományának szintén része. Ez a kiadvány tizenhat év munkájának gyümölcse.
Jelen kötet Buddha lényegi tanításainak összefoglalása. A Középhosszúságú Beszédek Gyűjteménye a legrégebbi irányzatnak, a théravádának, az „öregek tanításának” a szövege, tulajdonképpen a buddhista Tan forrása. Tartalmaz minden olyan elemet, amelyből a történeti változás során kibontakoznak a későbbi irányzatok, a mahájána, ezen belül a zen, valamint a tibeti tantrajána különböző vonulatai. Bár ezek az irányzatok bizonyos hangsúlyokat máshová tesznek, a lényegi alap mindenhol ugyanaz és nem változott.
Ennek az alapszövegnek az ismerete tehát fontos minden gondolkodó ember számára, ám ugyanígy szükség van a gyakorlati megvalósításra is ahhoz, hogy valódi értelme feltáruljon, különben számos félreértés, félreértelmezés kísérheti Buddha tanításait. A buddhista Tan és gyakorlat kortól, nemtől, vallástól, nézetektől függetlenül mindenki számára nyitott. Páratlan a maga nemében, több ezer év – lelki, pszichológiai és még ezeket is meghaladó – ismerete köszön benne vissza az emberi tudat szerkezetéről, működéséről, jelenségeiről. Számos mai tudományos kutatásban igazolódnak vissza Buddha belátásai, és minden bizonnyal hosszú időre adnak még feladatot a megismerésre és megszabadulásra törekvő embernek.
A három kötet megvásárolható A Tan Kapuja Webshopjában az alábbi linkre kattintva: https://webshop.atankapujakiado.hu/…/buddha-beszedei…
Bővebb információ a kiadványról: https://atanforrasa.hu/
Buddha beszédei – Majjhima Nikāya, A középhosszúságú beszédek teljes gyűjteménye (I-III. kötet)
Kiadó: A Tan Kapuja Kiadó és a Onedropzen
Kiadás éve: 2023

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.