Főoldal > Karma Phuntsho (Bhután): Santidéva mahájána tanítása

Karma Phuntsho (Bhután): Santidéva mahájána tanítása

Esemény leírása

A tavalyi év után ismét Főiskolánkon tart előadást Karma Phuntsho spirituális gondolkodó, társadalmi aktivista, Bhután egyik vezető tudósa, kutatója.

Mostani előadásának középpontjában Santidéva áll, aki a mahájána filozófia és altruizmus témájának egyik legnépszerűbb szerzője az indo-tibeti buddhista világban. Műve, a Bodhicharyavatara avagy a “Bódhiszattva életútja” egy klasszikus, amely páratlan ihletforrásként szolgál. Az előadás megvitatja Santidéva filozófiai érveit és gyakorlati tippjeit az együttérzés és a bódhiszattva ethosz ápolásához.

Karma Phuntsho:

Spirituális gondolkodó, társadalmi aktivista és Bhután egyik vezető tudósa, kutatója. Buddhizmust és bhutáni tanulmányokat tanít Bhutánban és külföldön. Teljes szerzetesi képzését elvégezte, kolostori apát volt, mielőtt Oxfordba ment, hogy Keleti tanulmányok doktori fokozatot szerezzen. Kutatóként dolgozott a Cambridge-i Egyetemen, a CNRS-en (Párizs) és a Virginiai Egyetemen, sokat foglalkozik Bhután történetével, vallásával, kultúrájával és fejlődésével. Hat könyv szerzője – köztük a „Bhután története” című kötet -, hét könyvet szerkesztett, több mint kétszáz cikket és esszét írt, és több mint egy tucat kutatási projektet vezetett. Jelenleg szerzőként dolgozik a „Buddha-természet” projekten, alapítója a bhutáni Loden Alapítványnak és a Bodhitse központnak. A Magyar-Bhutáni Baráti Társaság tiszteletbeli tagja.

Nyilvános előadás, a belépés ingyenes, tolmácsolás biztosított.

Az esemény társszervezője a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság.

Kapcsolódó

2024 05 27. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kőrösi terme
Igazán különleges eseményre kerül sor A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán: partnerintézményünkből, a thaiföldi MCU – IBSC-ről Budapestre látogató kutató-oktatónő, Dr. Nadnapang Phophichit tart meditáció gyakorlással egybekötött előadást.
2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
Megszakítás