Főoldal > Karma Phuntsho (Bhután): Santidéva mahájána tanítása

Karma Phuntsho (Bhután): Santidéva mahájána tanítása

Esemény leírása

A tavalyi év után ismét Főiskolánkon tart előadást Karma Phuntsho spirituális gondolkodó, társadalmi aktivista, Bhután egyik vezető tudósa, kutatója.

Mostani előadásának középpontjában Santidéva áll, aki a mahájána filozófia és altruizmus témájának egyik legnépszerűbb szerzője az indo-tibeti buddhista világban. Műve, a Bodhicharyavatara avagy a “Bódhiszattva életútja” egy klasszikus, amely páratlan ihletforrásként szolgál. Az előadás megvitatja Santidéva filozófiai érveit és gyakorlati tippjeit az együttérzés és a bódhiszattva ethosz ápolásához.

Karma Phuntsho:

Spirituális gondolkodó, társadalmi aktivista és Bhután egyik vezető tudósa, kutatója. Buddhizmust és bhutáni tanulmányokat tanít Bhutánban és külföldön. Teljes szerzetesi képzését elvégezte, kolostori apát volt, mielőtt Oxfordba ment, hogy Keleti tanulmányok doktori fokozatot szerezzen. Kutatóként dolgozott a Cambridge-i Egyetemen, a CNRS-en (Párizs) és a Virginiai Egyetemen, sokat foglalkozik Bhután történetével, vallásával, kultúrájával és fejlődésével. Hat könyv szerzője – köztük a „Bhután története” című kötet -, hét könyvet szerkesztett, több mint kétszáz cikket és esszét írt, és több mint egy tucat kutatási projektet vezetett. Jelenleg szerzőként dolgozik a „Buddha-természet” projekten, alapítója a bhutáni Loden Alapítványnak és a Bodhitse központnak. A Magyar-Bhutáni Baráti Társaság tiszteletbeli tagja.

Nyilvános előadás, a belépés ingyenes, tolmácsolás biztosított.

Az esemény társszervezője a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság.

Kapcsolódó

2023 utolsó két hónapjában újra Hétfő Esték A Tan Kapuján. Ezúttal A Tan Kapuja Kiadó gondozásában a közelmúltban megjelent buddhista és buddhizmuhoz kapcsolódó könyvek, kiadványok kerülnek bemutatásra.
A Tan Kapuja Kiadó gondozásában Ébredés a szavakból – Társalgási útikalauz (nem csak) buddhistáknak címmel megjelent Tenigl-Takács László – A Tan Kapuja Buddhista Egyház egyik egykori alapítója, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója – könyve.