Főoldal > Japán udvari zenei koncert

Japán udvari zenei koncert

japanok
Esemény leírása

A Japán Alapítvány ezúttal a Tiszta Föld Buddhizmus szezeteseiből összeállt csoportot látja vendégül, hogy előadásukban betekintést engedjenek nemcsak az udvari zene és buddhista kántálás rituáléjának elméleti, de gyakorlati alkalmazásába is.

Az előadás során klasszikus hangszerek kíséretében csendülnek fel Japán ősi udvari zenéjének valamint vallási rituáléjának dallamai.

A buddhizmus a 6. században kínai és koreai közvetítéssel került át a japán szigetekre, kezdetben csupán az uralkodói udvar körében toborozva követőket magának. A kontinesről érkező buddhista hagyományok átvételével, annak liturgiai rendje is meghonosodni látszott, fontos szerepet szánva a buddhista kántálás rituáléjának is. A vokális buddhista gyakorlat, a sómjó, a buddhista tanok, a szútrák felolvasásából származó, elsődlegesen vallási-rituális műfajként vált a buddhista szertartások elhagyhatatlan kellékévé.

A zenei műfajok nemcsak a vallási élet, ám az udvari elit mindennapjainak is nélkülözhetetlen részévé váltak. A szintén a kontinensről átterjedő gagaku, az udvar hangszeres zenéjét jelentette, mely míg Kínában a konfuciánus rítusok kísérőzenéjeként bontakozott ki, Japánban önálló műfaji értékkel bíró eleganciát közvetítő előadássá formálódott.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Japán Alapítvány honlapján lehet.

japanok

Kapcsolódó

2023 03 20. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
A Hétfő Esték A Tan Kapuján 2023-as tavaszi első eseményén Kenéz Lászlónak, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola docensének könyve, az Üres Harang című kötet kerül bemutatásra.
2023 04 03. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
A Hétfő Esték A Tan Kapuján 2023-as tavaszi második eseményén Cser Zoltánnak, A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatójának első könyve, a Jóga a buddhizmusban című kötet kerül bemutatásra.