Főoldal > Holdújév ünnepség 2020

Holdújév ünnepség 2020

sarokdharma
Esemény leírása

Szerte a világon minden buddhista közösség, így A Tan Kapuja Buddhista Egyház is megünnepli a holdújév kezdetét, és az ősi hagyományokat megőrizve az elkövetkező (hold)évre előrejelzést, jóslatot ad az ősi orákulumrendszerek segítségével. 

Mireisz László a Ji-King, Laár András a nyugati, Cser Zoltán pedig a kínai asztrológia alapján méri föl az előttünk álló egy évet, a (kínai) fém-patkány évét.

A legendák szerint a Sárga Császár trónra lépése óta számoljuk a kínai újévet, mely egész Ázsiában az év kezdetét jelzi. Az újév napja mindig a napkör 315. fokához legközelebb álló újhold, ami azt jelenti, hogy a Nap a Vízöntő jegyében áll és találkozik a Holddal. Ekkor indul el a növényeknél a nedvkeringés, ezért ezt a napot a tavaszkezdet ünnepének is nevezik. Ilyenkor a hagyományok szerint 15 napig ünnepelnek, és ekkor hangzanak el az újévi jóslatok is. A buddhizmusban a Buddha Srávasztíban végrehajtott 15 csodáját ünneplik ekkor.

Az ünnepség szertartással kezdődik 18 órakor, majd rövid szünet után, 19.30-tól következik a háromszor félórás jóslat az elkövetkező évről.
Az ünnepségen közreműködik Kenéz László sakuhacsi művész.

Minden jelenség az időben kél,
Az idő folytonossága mindent áthat.
Az idő az úr, akinek birtokában van a vadzsra,
Kinek természete a nappal és az éjszaka.
(Kálacsakra-tantra)

22.40 perctől, az egzakt újhold „megszületésének” pillanatától Irtl Melinda vezetésével egy rövid meditációt is tartunk a Dharma-csarnokban mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy szívesen köszöntik ily módon is a holdújév kezdetét.

A teljes rendezvényt élőben közvetítjük a www.tkbe.hu/live oldalon.

Az ünnepség előtt 17 órakor S.Varga Ilona (ALion) Mélység a világ tetején című fotókiállítását nyitja meg Mireisz László egyházvezető a főépületi folyosón. A képek három hónapig tekinthetőek meg!

Ugyanekkor a Nagyteremben szemet gyönyörködtető másik kiállítás is lesz Sántha Eszter mandala- és üvegfestő munkáiból, melyet egy hónapig láthat minden kedves érdeklődő!

sarokdharma

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.