Főoldal > Holdújév ünnepség

Holdújév ünnepség

holdujevunnepseg
Esemény leírása

A legendák szerint a Sárga Császár trónra lépése óta számoljuk a kínai újévet, mely egész Ázsiában is az év kezdete. Az újév napja mindig a nap-kör 315. fokához legközelebb álló újhold, ami azt jelenti, hogy a nap a vízöntő jegyében áll és találkozik a holddal. Ekkor indul el a növényeknél a nedvkeringés, ezért ezt a napot a tavaszkezdet ünnepének is nevezik. Ilyenkor a hagyományok szerint 15 napig ünnepelnek, és ekkor hangzanak el az újévi jóslatok is. A buddhizmusban a Buddha Srávásztíban végrehajtott 15 csodájának ünnepi két hetét ülik ekkor.

Szerte a világon minden buddhista közösség, így A Tan Kapuja Buddhista Egyház is megünnepli a holdújév kezdetét, és az ősi hagyományokat megőrizve az elkövetkező (hold)évre előrejelzést, „jóslatot ad” az ősi orákulumrendszerek segítségével: 

Mireisz László a ji-king (ji-csing), Hollós R. László a nyugati, Cser Zoltán pedig a kínai asztrológia alapján méri föl az előttünk álló egy évet, a (kínai) Tűz-Majom évét.

Az ünnepség szertartással kezdődik február 8-án hétfőn 18 órától A Tan Kapuja Buddhista Főiskola dharma-csarnokában, majd rövid szünet után, 19.30-tól következik a háromszor félórás előadás, „jóslat” az elkövetkező évről.

Ünnepségünkön újból látható lesz Návay Ákos a zalaszántói sztúpáról készült fotósorozata a Dharma-csarnokban – www.mundo.hu!

A teljes ünnepséget élőben lehet figyelemmel kísérni a következő oldalon: www.tkbf.hu/live

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola
1098 Budapest, Börzsöny u. 11.
(1)-783-7491, (1)-280-6712
E-mail: info@tkbe.hu
www.tkbe.hu, www.tkbf.hu

holdujevunnepseg

Kapcsolódó

2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.