Főoldal > Egész napos csikung gyakorlás

Egész napos csikung gyakorlás

chikung
Esemény leírása

Egész napos CSIKUNG (chi-kung, qigong) gyakorlás a A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán OKTÓBER 6-án vasárnap!

Buddhista eredetű Illatos csikung, az energiaszint és tudatosságszint növelése érdekében!

Edzések: 9:00-12:00 és 15:00-18:00

Részletekkel kapcsolatban keressétek Leél-Őssy Tamást a következő telefonszámon: +36 30 295-82-88

A csikungról:

A nyolcvanas évek Kínájában a csikung új aranykorát élte, és egyre másra alakultak az új csikung irányzatok. A legkiválóbb mesterek olyan gyakorlatokat akartak alkotni, amelyek alkalmasak arra, hogy tömegeket gyógyítsanak. Felismerték, hogy a mai, nagyvárosi ember igényei és képességei gyökeresen eltérnek az életüket kolostorok mélyén, meditálással töltő egykori mesterekétől. Ekkor született meg a Xiang Gong csikung is, melynek megalkotója Tian Rui-Sheng mester.

Három szintje van: az alap, közép és a haladó. Mindhárom szint 15 formából áll, melyek ismétlési száma minimum 36. Eredete szerint buddhista.

Az alap szint három-hat hónapos rendszeres gyakorlása után lehet áttérni a középső szintre. Az alap szint formáiban csak a karok dolgoznak, míg a középső szintnél a karok és a lábak együtt. A haladó szintet nem oktatják nyilvánosan.

Zhang Shen mester Tian mestertől tanulta a stílust, tanítványainak az alap és a közép szintet oktatja.

A Xiang Gong csikung jellegzetességei, előnyei:

Könnyen tanulható és nem megerőltető, így az alap szintet legyengült betegek, öregek, bénultak vagy tolószékbe kényszerültek is egyszerűen végezhetik.
Nincs benne tudati irányítás, légzésszabályozás, nem igényel, elcsendesült, meditatív állapotot, így veszélytelen, a csi nem térhet tévútra.
A könnyed, laza mozdulatokhoz az arcon nyílt, derűs mosoly társul.
Elsődleges célja a vérkeringés fokozása, közben lágyan masszírozza az akupunktúrás pontokat, valamint a belső szerveket.

Zhang Shen mesterről
A déli Shaolin templom egy szerzetesétől, Que Ah Shui-tól tanult csikungot, attól a szerzetestől, aki a Luo Han hagyomány 18. generációs őrzője volt, és aki a templom hagyományaihoz híven kung fu és csikung nagymester is volt.
Ekkoriban nem lehetett hivatalosan csikungot tanulni, úgyhogy csak nagyon kevesen jártak hozzá, ám ezek a tanítványai ma mind vezető mesterek.
Zhang mester később a Sanghaji Csikung Akadémián, és a Sanghaji Orvostudományi Egyetem Csikung Gyógyító szakán, és más vezető mesterektől is tanult. Kínában a csikung orvosi vizsgán legalább hat stílusról kell bizonyítani, hogy a gyakorlatban is tud gyógyítani vele a jelölt. Nyolc évig egy sanghaji kórházban, majd Japánban dolgozott csikung gyógyítóként. Magyarországon tanított évekig.

chikung

Kapcsolódó

2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet. 
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.