Főoldal > Buddhista zarándoklat 2023

Buddhista zarándoklat 2023

Esemény leírása

Kedves Zarándoktárs!

Az 1998-as évtől a Tibetet Segítő Társaság „buddhista zarándoklat” hagyományt teremtett, és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közös szervezésben, az idén huszonötödik alkalommal indít buddhista zarándoklatot. Az idén is megemlékezünk a Buddha születésének és megvilágosodásának napjáról, a Vészákháról. E jeles nap minden buddhista úton járó számára inspiratív időszak, melynek lendületét felfokozza és intenzívebbé teszi egy zarándoklat. Ha kedvet és erőt érzel magadban, hogy ily módon tisztelegj a megvilágosodott előtt, tarts velünk. A megteendő út kb. 108 km, és a kb. napi 8 órás gyaloglás elmélyíti a tudat koncentrációját, segít a befelé vezető úton, hogy könnyebben megtaláld a benned lévő Buddha-természetet. Mindezek elősegítése érdekében a zarándoklat alatt a részvevőknek a külső és belső tisztaság megőrzése végett lehetőség szerint tartózkodniuk kell a hús, az alkohol, valamint más bódító szerek fogyasztásától, a dohányzástól és a szexualitástól. Az esti sátorverés előtt rendre csendes meditációt tartunk. A fentiek mellett a túra utolsó napján ajánlott, de nem kötelező a böjt és némasági fogadalom megtartása, hogy a sztúpához érkezéskor tudatilag még tisztább állapotba kerüljünk. Zarándoklatunknak mindaddig, amíg Tibet népe nem gyakorolhatja az önrendelkezés jogát, van egy másik célja: nevezetesen, hogy e békés menetelés felhívja hazánk és a világ figyelmét a világ tetején élő, szabadságától megfosztott, elnyomott tibeti népre, amely máig talán a leghűségesebben őrzi a Buddha tanítását. Zarándoklatainkat mindezeken túl Tenzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma egészségének is szenteljük.

Az indulás június 1-én lesz, a találkozó 7.30-kor lesz a Keleti pályaudvar pénztára előtt (aki tudja, előre vegye meg a vonatjegyét a 7.53-ös IC-re).

Az idei cél a mánfai újonnan felépült sztúpa lesz. A zarándoklat Kaposvártól a Zselicen át vezet, a tervezett útvonal: Budapest – Kaposvár (vonattal) – Antalszállás – Sasrétpuszta – Bükkösd – Orfűi-tó – Mecsekrákos – Mánfa.

A zarándoklat mindenki számára nyitott, de előzetes bejelentkezést igényel, ezért aki jelentkezni kíván, kérjük előzetesen jelezze Szathmári Botondnál, villámpostán: botond@tkbf.hu. Aki a zarándoklaton részt vesz, azok számára május 30-án, kedden 19 órakor személyes tájékoztatót tartunk a Sambhala Tibet Központban (Bp. I. ker. Attila u. 123.), valamint a vidékiek számára ugyanaznap 16 órakor online, egy később megadott meet-szobában. Akinek ez az első zarándoklata, annak ezen erősen ajánlott részt venni.

Köszönjük minden együttérző ember segítő szándékát! Szarva Mangalam!

Kapcsolódó

2024 05 27. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kőrösi terme
Igazán különleges eseményre kerül sor A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán: partnerintézményünkből, a thaiföldi MCU – IBSC-ről Budapestre látogató kutató-oktatónő, Dr. Nadnapang Phophichit tart meditáció gyakorlással egybekötött előadást.
2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
Megszakítás