Főoldal > Bevezetés a “Szemlélődés a Tanítás fölött” módszerébe

Bevezetés a “Szemlélődés a Tanítás fölött” módszerébe

dharma-contemplation
Esemény leírása

Bevezetés a „Dharma Contemplation” (azaz „Szemlélődés a Tanítás fölött: meditáció a bölcsesség szövegeivel) módszerbe Szukhacsittó Bhikkhu vezetésével

A módszer egy egyszerű kontemplatív gyakorlat, ami lehetővé teszi, hogy bensőséges kapcsolatba kerülhessünk a Buddha tanításával. Természetesen magányosan is gyakorolható, azonban csoportos gyakorlásként meglepően erőteljes hatást fejt ki e mélységes ősi szövegek jelentésrétegeinek feltárása terén.
A „Dharma Contemplation” hordoz bizonyos hasonlóságokat a keresztény lectio divina hagyománnyal, és a zen renga csoportos költészeti gyakorlatával. Elcsendesedés után a résztvevők azzal kezdik, hogy szemlélődnek a Buddha tanításának egy rövid részlete fölött, majd egy öt fázisból álló gyakorlat során elmélyült figyelemmel követik a tanítást. Eleinte magával a szöveggel kerülnek bensőséges kapcsolatba, később pedig azokkal az érzésekkel és képekkel, érzelmi rezdülésekkel, amelyeket a szövegek előhívtak. Ez vezeti őket a jelentés értelmi vizsgálatához, végül pedig, a szöveget félretéve, a jelen pillanat tapasztalásának feltárásához, annak közvetlen tapasztalásához, hogyan érintik jelenlegi életünket a Buddha szavai. Ezt a tapasztalást hatja át a kiegyensúlyozott nyugalom csendje.
A gyakorlás során a bölcsesség, amely fölött szemlélődünk, a két és félezer éves töretlen szóbeli hagyomány útján közvetlenül a tanítótól, a Buddhától érkezik, amint azokat a legrégibb páli nyelvű forrásokból ismerjük. Ahogyan egy jó baráttal vagy kiváló tanítóval bensőséges és megvilágító erejű kapcsolatba kerülhetünk – tudattól tudatig, szívtől szívig –, hagyománya révén éppen úgy kerülhetünk igen közvetlen módon kapcsolatba a Buddhával. A gyakorlat ahhoz nyújt keretet, hogy segít megvalósítani ezt a képességünket.
A “Dharma Contemplation”-ről többet is megtudhat a www.metta.org honlap megfelelő címszava alatt.

Hozzájárulás: 6.000 Ft (vegetáriánus ebéddel)
Bankszámla szám: Dhammapada Alapítvány,
OTP Bank Nyrt. 11707024-20453400-00000000

Kérjük a jelentkezőket, hogy részvételi szándékukat szíveskedjenek mielőbb jelezni Póczos Helgának az info@tkbe.hu címen, vagy a 70-382-4509 telefonszámon. E-mailben kérjük a név mellett feltüntetni az „Dharma Contemplation” jelzést, és a használni kívánt E-mail címet, amelyen a lehető legrövidebb időn belül visszaigazoljuk a jelentkezést. A visszaigazolás után kérjük, a hozzájárulást szíveskedjenek a föltüntetett bankszámlaszámon átutalni.
Gépkocsival érkezők a www.dhammapada.hu honlapon tájékozódhatnak ez elérhetőség felől. Busszal érkezők a Széna téri buszpályaudvarról 16.15-kor vagy 17.15-kor induló busszal Bajna szövetkezeti vendéglő megállóig utazhatnak, majd vagy gyalog közelítik meg a helyet (kb. 25 perc séta), vagy a szembelévő megállóban bevárják az Epölbe menő buszt, és Bajna malomig utaznak (a 2. megálló). A Széna téren a buszra csak megváltott jeggyel lehet felszállni!

dharma-contemplation

Kapcsolódó

2022 06 09. 06:00
Veszprém
Az 1998-as évtől a Tibetet Segítő Társaság „buddhista zarándoklat” hagyományt teremtett, és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közös szervezésben, az idén huszonötödik alkalommal indít buddhista zarándoklatot, azért hogy megemlékezzünk a Buddha születésének és megvilágosodásának napjáról, a Vészákháról.
2022 06 02. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
Könyvbemutatót tartunk 2022. június 02-án 18 órától A Tan Kapuja Szertartástermében. Az esten A Tan Kapuja Kiadó gondozásában, a kiadó Kelet Kincsei sorozatának első kötete, a Jóga-szútra – A Patandzsalinak is nevezett Ananta tanítása a tudat leigázásáról  készítőivel, Farkas Attila Mártonnal és Tenigl-Takács Lászlóval beszélget a TKBF rektora, Karsai Gábor.