Főoldal > Bevezetés a “párbeszéd tisztánlátás révén” módszerébe

Bevezetés a „párbeszéd tisztánlátás révén” módszerébe

insight-dialogue3
Esemény leírása

Az „Insight Dialogue” a vipasszaná módszerére alapozott, személyek közti kapcsolatot feltételező meditációs gyakorlat, amely a hagyományos csöndes meditációs gyakorlat tudatosságát és békéjét párbeszéden keresztül viszi bele másokkal folytatott kapcsolatainkba. Ez lehetővé teszi, hogy észrevegyünk és megértsünk olyan dolgokat, amelyek fölött rendesen elsiklunk az élet nyüzsgésében, és így jobban elfogadjuk magunkat és másokat olyannak, amilyenek vagyunk. Az ember kapcsolatrendszerben létező lény, és amint ez az élmény tudatosul, azt tapasztaljuk, hogy belátás, világosság, könnyedség és öröm árad be másokkal való kapcsolatainkba.

A program több területen szellemi rokonságban áll a John Kabat-Zinn által kifejlesztett MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) és a Zindel Segal és munkatársai által kifejlesztett MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) elképzeléseivel, így jelentősen hozzájárul az aktív és egészséges életvitel kialakításához.

Ezen a két napon együtt meditálunk, nem egymás mellett és elkülönülten, hanem tökéletesen összekapcsolódva és valóban szemlélődve. Gyakoroljuk az éber tudatosságot, nyugodt összeszedettséget, vizsgálódást, tetterőt és más meditatív tulajdonságokat, egymásba szőve az „Insight Dialogue”, a csöndes meditáció, a rövid séta és tudatos mozgás időszakait. Mindez lehetőséget ad arra, hogy közvetlen összeköttetésbe kerüljünk embervoltunk kapcsolati alapjaival. Ezek a gyakorlatok hozzásegítenek ahhoz, hogy másokkal együtt tudjunk maradni a nehézségek idején is, hogy könnyebben nézzünk szembe a társadalom mohóságával és félelmeivel, és hogy felismerjük a berögzött szokások alá temetett a természetes éberséget. 
Az „Insight Dialogue” a hagyományos buddhista bölcsességből táplálkozik, de vallási értelemben nem buddhista gyakorlat. A gyakorlatban nincs semmi sem, ami kizárná, hogy bármely hit vagy vallási rendszer követői gyakorolják. Az „Insight Dialogue” folyamán az emberi tapasztalás gyökereivel kerülünk szembe. A gyakorlás során fokról fokra beavatást kapunk az „Insight Dialogue” meditációs irányelveibe, és vezetést kapunk a szemlélődéshez, melyet a Tanításról szóló gondolatok, a tapasztalatok megosztása, valamint kérdések és válaszok követnek. 
A részvétel csak mindkét napra lehetséges, amely szerdán reggel kezdődik és csütörtök este ér véget. A fokozatos módszer nem teszi lehetővé azt, hogy valaki később kapcsolódjék be. Előzetes meditációs tapasztalat segítséget jelent.

Az “Insight Dialogue”-ról többet is megtudhat a www.metta.org honlap “Insight Dialogue” címszava alatt.

Hozzájárulás: 12.000 Ft 
Vegán ebéd (kérésre): 1.800 Ft

Kérjük a jelentkezőket, hogy részvételi szándékukat szíveskedjenek mielőbb jelezni Póczos Helgának az info@tkbe.hu címen, vagy a 70-382-4509 telefonszámon. E-mailben kérjük a név mellett feltüntetni az „Insight Dialogue” jelzést, és a használni kívánt E-mail címet, amelyen a lehető legrövidebb időn belül visszaigazoljuk a jelentkezést. A visszaigazolás után kérjük, a hozzájárulást szíveskedjenek a föltüntetett bankszámlaszámon átutalni.
Participants are asked to send the booking to the Secretary, Helga Póczos, to the E-mail address: info@tkbe.hu 
Just give your name, indicate „Insight Dialogue”, and give your E-mail address you want to use. As soon as possible you will get a confirmation. If your booking is confirmed, please, manage to allocate your participation fee to the given account.

Bankszámla szám: Dhammapada Alapítvány,
OTP Bank Nyrt. 11707024-20453400-00000000

JAVÍTVA! 10.31.

insight-dialogue3

Kapcsolódó

2023 09 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A testet lazító, nyújtó és erősítő gyakorlatok, az ászanák, a pránájáma, a bandhák, a mudrák gyakorlása során kapcsolatba kerülhetünk, rálátást és belátást nyerhetünk a bennünk zajló energetikai, érzelmi és mentális folyamatokra.
2023 09 04. 16:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Nyilvános kurzust tart 2023. szeptember 4. és 8. között A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Le Manh That professzor, a vietnami buddhizmus egyik legjelesebb kortárs kutatója, az Egyesült Vietnami Buddhista Egyház és a Vietnami Buddhista Egyetem egyik vezetője.