Főoldal > Békemeditáció

Békemeditáció

Esemény leírása

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola 2022. március 12-én este hét órától 12 órás BÉKEMEDITÁCIÓT tart, melyre mindenkit várunk szeretettel!

Az UNESCO Alkotmányának preambuluma második sora a következőképpen hangzik: „Mivel a háborúk az emberek tudatában kezdődnek, az emberek tudatában kell megépíteni a béke védelmét.”

Mi buddhisták, a Buddha több mint 2500 évvel ezelőtt kinyilatkoztatott tanítását követve, a tudat békéjének eléréséért és elterjesztéséért tanulunk és gyakorlunk.

Újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat a béke forrására és elérhetőségére, mert ez lehet az alapja egy olyan világnak, melyben nem a háborúk és szenvedések, hanem az együttérzés, a béke és a jólét kivirágzik.

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola a tudat békéje iránti elkötelezett felelősségétől vezérelve közös virrasztásos Békemeditációt tart 2022. március 12-én (szombat) 19 órától 13-án (vasárnap) reggel 7 óráig a Főiskola szertartástermében, melyet Cser Zoltán és Földiné Irtl Melinda vezet.

A 12 órás meditáció menete a követekező lesz:
19-20h: Bevezető szertartás és mantra recitáció
20-21h: Leborulás gyakorlata és samatha meditáció
21-22h: Sétáló meditáció és ülő légzésfigyelés
22-23h: Leborulás gyakorlata és samatha meditáció
23-24h: Szertartás és mantra recitáció
00-01h: Sétáló és a szatipatthána meditáció
01-02h: Leborulás gyakorlata és samatha meditáció
02-03h: Szertartás és mantra recitáció
03-04h: Három kapu jóga gyakorlás
04-05h: Szatipatthána gyakorlás
05-06h: Sétáló meditáció
06-07h: Metta meditáció

A 12 órás békemeditáció során a fentiek szerinti ülő és sétáló szamathá és vipasszaná gyakorlás folyik, amelyhez online formában, A Tan Kapuja YouTube csatornáján lehet csatlakozni.

Kérünk minden buddhista gyakorlót és jószándékú lényt, aki megértette és felfogta a békés és lecsendesült tudat erejét, és aki ezzel a gyakorlással hozzá akar járulni az egyetemes béke megteremtéséhez, hogy így vagy úgy, de vegyen részt a békemeditáción, a szenvedők iránti együttérzés, a nem-ártás (ahimszá), a békés együttélés és a szenvedések megszüntetésének elérése érdekében.

A TKB Egyház és Főiskola nevében: Mireisz László – Karsai Gábor – Cser Zoltán

Kapcsolódó

2023 09 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A testet lazító, nyújtó és erősítő gyakorlatok, az ászanák, a pránájáma, a bandhák, a mudrák gyakorlása során kapcsolatba kerülhetünk, rálátást és belátást nyerhetünk a bennünk zajló energetikai, érzelmi és mentális folyamatokra.
2023 09 04. 16:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Nyilvános kurzust tart 2023. szeptember 4. és 8. között A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Le Manh That professzor, a vietnami buddhizmus egyik legjelesebb kortárs kutatója, az Egyesült Vietnami Buddhista Egyház és a Vietnami Buddhista Egyetem egyik vezetője.