Főoldal > Ácsán Dhammanandó ötnapos elvonulása

Ácsán Dhammanandó ötnapos elvonulása

dhammanando2
Esemény leírása

Ácsán Dhammanandó, az öregek tanítása (théraváda) szerint működő Amarávatí Buddhista Kolostor szerzetese júliusban két hetet tölt Magyarországon, és július 9-13. között (kedd-szombat) hagyományos elvonulást tart Bajnán, a Dhammadípa Elvonulási Központban.

Érkezés hétfőn este 21 óráig. Az elvonulás szombaton kora délután zárul. Az elvonulási központtal, a központot kezelő Dhammapada Alapítvánnyal, a leendő kolostor szervezésével és céljaival, a helyszínnel kapcsolatban a www.dhammapada.hu vagy www.dhammadipa.hu honlapon tájékozódhattok.

Az elvonulás napirendjét Ácsán Dhammanandó a későbbiekben adja meg. Az elvonuláson kísérője és segítője Thánavaró bhikkhu. Általában korai (4-5 óra) felkelés, reggeli szertartás, egyszerű reggeli és tea/kávé, majd a nap folyamán ülő és sétáló meditáció váltja egymást. 11-12 órakor vegetáriánus ebéd, melyet 1-1,5 órás pihenőidő követ, 17 órakor ötórai tea, 19 órakor esti szertartás, esetenként tanítóbeszéd, 21 órakor lefekvés. A menedékvételkor és a szertartásokon recitálandó szövegeket mellékeljük.

A reggelit és az ebédet biztosítjuk, az elvonulás részvételi díja 15.000 forint/fő, melyet személyesen Horváth Zsófiánál (A Tan Kapuja Buddhista Egyház irodája, 1098 Budapest, Csengettyű u. 4.), vagy a következő bankszámla számon lehet befizetni:
OTP 11707024-20453400-00000000.

A résztvevőket kérjük, hogy az elvonulás ideje alatt viselkedésükkel támogassák a derű, nyugalom és tisztánlátás kialakítását célzó gyakorlatok érvényesülését. Ez annyit jelent, hogy a résztvevők kerülik a fölösleges beszédet, szemérmesen viselkednek, nem használnak figyelmet elterelő eszközöket (telefont, laptopot, hangkeltő eszközöket, olvasnivalókat), nem étkeznek ebéd után, nem élnek a tudatot kedvezőtlenül befolyásoló szerekkel és mérgekkel (kábítószer, szeszesital, dohány, szertelenül alkalmazott gyógyszerek). Viszont segítséget nyújtanak a reggeli elkészítésében, az ebéd felszolgálásában, a takarításban, a rend megtartásában, a napirend betartásában, a tanító ellátásában, takarékosan és körültekintően használják az eszközöket és anyagokat, elsősorban a vizet, óvják és kímélik a környezetet. A területen lehetőség van sátorozásra is.

A jelentkezőket a jelentkezés sorrendjében regisztráljuk, és folyamatosan értesítjük az elvonulást megelőző eseményekről. Kérjük, csak azok jelentkezzenek, akik az elvonulás teljes ideje alatt jelen tudnak lenni, mert a késői érkezés vagy korai távozás megzavarná az elvonulás nyugalmát. Az elvonulás ideális létszáma 14-16 fő. Mivel az elvonulási központ még hiányt szenved anyagokban és eszközökben, és szívesen ajánlanátok föl segítséget, szíveskedjetek a honlapon a Támogatás címszó alatt rátekinteni a Hasznos adományok alcímre is.

Jelentkezni lehet a www.dhammapada.hu vagy www.dhammadipa.hu honlap Kapcsolat címszó alatti Kapcsolati űrlapján, illetve Horváth Zsófiánál (E-mail: szofigrafix@gmail.com, telefon: 06-20-921-4314) és Sümegi Katánál (E-mail: suddha@freemail.hu, telefon: 06-70-323-6574).

Ácsán Dhammanandó július 14-én, azaz az elvonulást követő vasárnap nyílt napot tart mindazon vendégek számára, akik szívesen keresnék fel a leendő Dhammadípa kolostort, jelenleg elvonulási központot, érdeklődést és tiszteletet tanúsítanak a Buddha tanítása iránt, és szívesen találkoznának, gyakorolnának együtt, vagy beszélgetnének kötetlenebb formában egy théraváda tanítóval.

Ácsán Dhammanandó 1951-ben született Londonban, fiatalkorában két évet önkéntesként Thaiföldön töltött, ekkor érintette meg először a buddhizmus. Kinti élményei nyomán lépett kapcsolatba Ácsán Szumédhóval és a nyugati buddhista Szanghával, majd világi gyakorló csoportot szervezett Northamptonban. Később húsz hónapot töltött anagárikaként az egyik angliai kolostorban, és bár egy időre még visszatért a világi életbe, 1991-ben ismét anagárikává avatták, majd 1993-ban megkapta a teljes szerzetesi felavatást. Hosszú ideig a Csittavivéka kolostorban élt Ácsán Szucsittó irányítása alatt, majd Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában és Új-Zélandon látogatta a vonalhoz tartozó kolostorokat. 2007 óta Amarávatíban él, és 2009 óta tanít.

Thánavaró szerzetes Budapesten született, ahol már tanulmányozta és gyakorolta a buddhizmust, mielőtt 2007-ben először Amarávatíba érkezett. 2009-ben tette le az anagárika fogadalmakat és 2010 júliusában avatta novíciussá Lung Pó Szumédhó. 2011. július 10-én Ácsán Amaró avatta teljes felszentelésű szerzetessé.

dhammanando2

Kapcsolódó

2023 09 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A testet lazító, nyújtó és erősítő gyakorlatok, az ászanák, a pránájáma, a bandhák, a mudrák gyakorlása során kapcsolatba kerülhetünk, rálátást és belátást nyerhetünk a bennünk zajló energetikai, érzelmi és mentális folyamatokra.
2023 09 04. 16:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Nyilvános kurzust tart 2023. szeptember 4. és 8. között A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Le Manh That professzor, a vietnami buddhizmus egyik legjelesebb kortárs kutatója, az Egyesült Vietnami Buddhista Egyház és a Vietnami Buddhista Egyetem egyik vezetője.