Főoldal > A japán harcművészetek világa 6.

A japán harcművészetek világa 6.

budo2
Esemény leírása

A nyári szünet előtti utolsó előadás programja:

15.00 – 16.00 Dobosy Antal: Kóanok
Mi a koan, mi a szerepe és jelentősége a Zen gyakorlásban? A nyugatról jött fickónak nincs szakálla. Tózan három font lenje. Ketten feltekerik a sötétítőt. Bodhidarma megnyugtatja az elmét. Toszocu három kapuja.
Dobosy Antal, a Tan Kapuja Zen Közösség vezetője, 72 éves. A Buddhista Főiskola tanára. Matematikus. Két koangyűjteményt fordított magyar nyelvre (Nincs Kapu, Kékszikla), melyek a TKBF tananyagai.

16.00 – 16.10 SZÜNET

16.10 – 17.40 Szabó Balázs: Jujutsu és Aikido – 2. rész
Az áprilisi előadás folytatása, melyből az Aikido stílusról, annak történetéről, tanításairól tudhatunk meg többet.
Szabó Balázs az ELTE Japán Tanszékének vezető-helyettese, egyetemi adjunktus. Aikido mester.

17.40 – 17.50 SZÜNET

17.50 – 19.00 Szemerey Márton: Harcművészet és nyelv
A japán harcművészet hazánkban jelen levő valamennyi ága osztozik japán szavak egy bizonyos csoportján, amelyeket részben harcművészeti fogalmakként, részben az edzéseken elhangzó vezényszavak formájában használnak. A gyakorlás során és a harcművészeti kiadványokban nem egyszer találkozunk e kifejezések kísérletező jellegű, időnként megtévesztő magyar fordításával. Az előadás a japán nyelv és kultúra kontextusába helyezve foglalkozik az alapszavak egy csoportjával.
Szemerey Márton japán nyelvtanár, a TKBF japán szakirányának vezetője.

(Az esemény látogatása díjtalan. Az előadások videóit nem vagy csak az előadás után sokkal később tesszük nyilvánossá.)

budo2

Kapcsolódó

2022 06 09. 06:00
Veszprém
Az 1998-as évtől a Tibetet Segítő Társaság „buddhista zarándoklat” hagyományt teremtett, és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közös szervezésben, az idén huszonötödik alkalommal indít buddhista zarándoklatot, azért hogy megemlékezzünk a Buddha születésének és megvilágosodásának napjáról, a Vészákháról.
2022 06 02. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
Könyvbemutatót tartunk 2022. június 02-án 18 órától A Tan Kapuja Szertartástermében. Az esten A Tan Kapuja Kiadó gondozásában, a kiadó Kelet Kincsei sorozatának első kötete, a Jóga-szútra – A Patandzsalinak is nevezett Ananta tanítása a tudat leigázásáról  készítőivel, Farkas Attila Mártonnal és Tenigl-Takács Lászlóval beszélget a TKBF rektora, Karsai Gábor.