Főoldal > A japán harcművészetek világa 6.

A japán harcművészetek világa 6.

budo2
Esemény leírása

A nyári szünet előtti utolsó előadás programja:

15.00 – 16.00 Dobosy Antal: Kóanok
Mi a koan, mi a szerepe és jelentősége a Zen gyakorlásban? A nyugatról jött fickónak nincs szakálla. Tózan három font lenje. Ketten feltekerik a sötétítőt. Bodhidarma megnyugtatja az elmét. Toszocu három kapuja.
Dobosy Antal, a Tan Kapuja Zen Közösség vezetője, 72 éves. A Buddhista Főiskola tanára. Matematikus. Két koangyűjteményt fordított magyar nyelvre (Nincs Kapu, Kékszikla), melyek a TKBF tananyagai.

16.00 – 16.10 SZÜNET

16.10 – 17.40 Szabó Balázs: Jujutsu és Aikido – 2. rész
Az áprilisi előadás folytatása, melyből az Aikido stílusról, annak történetéről, tanításairól tudhatunk meg többet.
Szabó Balázs az ELTE Japán Tanszékének vezető-helyettese, egyetemi adjunktus. Aikido mester.

17.40 – 17.50 SZÜNET

17.50 – 19.00 Szemerey Márton: Harcművészet és nyelv
A japán harcművészet hazánkban jelen levő valamennyi ága osztozik japán szavak egy bizonyos csoportján, amelyeket részben harcművészeti fogalmakként, részben az edzéseken elhangzó vezényszavak formájában használnak. A gyakorlás során és a harcművészeti kiadványokban nem egyszer találkozunk e kifejezések kísérletező jellegű, időnként megtévesztő magyar fordításával. Az előadás a japán nyelv és kultúra kontextusába helyezve foglalkozik az alapszavak egy csoportjával.
Szemerey Márton japán nyelvtanár, a TKBF japán szakirányának vezetője.

(Az esemény látogatása díjtalan. Az előadások videóit nem vagy csak az előadás után sokkal később tesszük nyilvánossá.)

budo2

Kapcsolódó

2023 09 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A testet lazító, nyújtó és erősítő gyakorlatok, az ászanák, a pránájáma, a bandhák, a mudrák gyakorlása során kapcsolatba kerülhetünk, rálátást és belátást nyerhetünk a bennünk zajló energetikai, érzelmi és mentális folyamatokra.
2023 09 04. 16:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Nyilvános kurzust tart 2023. szeptember 4. és 8. között A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Le Manh That professzor, a vietnami buddhizmus egyik legjelesebb kortárs kutatója, az Egyesült Vietnami Buddhista Egyház és a Vietnami Buddhista Egyetem egyik vezetője.