Főoldal > A japán harcművészetek világa 5.

A japán harcművészetek világa 5.

budo-előadássorozat
Esemény leírása

Előadássorozat a japán harcművészetek kialakulásáról, hátteréről és hatásairól.

A május 26-ai (vasárnapi) program:

15.00 – 16.15 Abe Tetsushi: “A Budo kutatás Japánban”
Mi a „Budo kutatás”? Mi a jelentősége? A budo kutatás története, területei és módszerei az előadás témája. Abe Tetsushi a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán főiskolai docens, a budo szakirány vezetője. A Nemzetközi Budo Egyetem testnevelési kárnak budo szakán végzett (BA), szakdolgozatának címe: A “Sugjó” (szellemi és testi gyakorlás) értéke a modern Budóban. Ezt követően a Tsukuba Egyetem Testnevelési Kutató Tanszék Testnevelési Elmélet szakán Budo elméletet tanult. Diploma munkája (MA): Az Edo-kori kenjutsu ryuhá-k elmélkedései a győzelemről és a vereségről. A Magyar Kendo Szövetség Technikai Igazgatója 1994 óta. Jelenleg Kendo stílusban a 7. dan fokozattal rendelkezik.

16.15 – 16.30 szünet

16.30 – 17.45 Rozgonyi Attila: “A Buddhizmus története”
Az elmélet és gyakorlat bemutatása, ahogy azt a történelmi Buddha ránk hagyományozta. A szerzetesi közösségek kialakulása és kapcsolata a világi hívekkel. A Tan útja az elmúlt 2500 év során, kapcsolata a harcművészetekkel.
Rozgonyi Attila végzettsége szerint gyógypedagógus (pszicho-pedagógus), buddhista tanító. Oktat a TKBF Buddhista Gyakorlati Tanszékén, a Tan Kapuja Buddhista Egyház ifjúsági programjának vezetője, valamint a Kornis Klára Gyermekotthon igazgatója.

17.45 – 18.00 szünet

18.00 – 19.00 dr. Buglyó Gergely: „A Sógi, mint szellemi harcművészet”
Az előadás azt mutatja be, hogyan kapcsolódik a sógi (japán sakk) a harcművészetekhez. Azóta, hogy a sógi mintegy 1200 évvel ezelőtt, a korai Heian-korban meghonosodott Japánban, nem csak szabályai változtak jelentős mértékben, de társadalmi szerepe, megítélése is. Ahogy az Edo-kor békés virágzása idején a legtöbb harctéri technika (budzsucu) elméletivé, művészetté vált (budó), úgy sajátították el a véres csatákat irányító hadvezérek unokái a sógi művészetét.
Az előadó a Magyar Sógi Szövetség elnöke, jelenleg a 3. dan fokozattal rendelkezik, 2010-ben Európa-bajnoki 2. helyezett volt.

(az előadások után bárki kipróbálhatja a Sógi nevű japán játékot, kb 20.00-ig)

Az esemény díjtalan. Az előadások közül ezúttal csak egyetlen egy videóját tesszük majd nyilvánossá.

budo-előadássorozat

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.