Főoldal > A japán harcművészetek világa 4.

A japán harcművészetek világa 4.

Szabó Balázs
Esemény leírása

Előadássorozat a japán harcművészetek kialakulásáról, hátteréről és hatásairól.

Az április 20-ai előadások:

14.45 kapunyitás

15.00 – 16.15 Jujutsu és Aikido – Szabó Balázs előadása

A japán harcművészetek fejlődésének egy sajátos irányát képviselik a jujitsu kategóriájába sorolt iskolák. A japán jujitsu a ma rendkívül népszerű judo és aikido alapját is alkotja – mit jelent az, hogy jujitsu? mikor jelentek meg, hogyan fejlődtek ezek az iskolák?

16.15 – 16.30 SZÜNET

16.30 – 17.45 Mozgásművészetek a megvilágosodás ösvényén – Cser Zoltán előadása

A legtöbben, amikor a Buddháról, vagy a megvilágosodásról hallanak, az ülőmeditáció képe jelenik meg "lelki" szemük előtt. Ezért egy olyan elképzelés vált általánossá, mely szerint az Ösvény célja egyfajta passzív állapot, a folyamatok, mozgások leállása. Igen érdekes, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, valójában mintha mi, hétköznapi emberek lennénk lefagyva, egyfajta passzív állapotban, megkötözve a saját elképzeléseink és szenvedélyeink által, a megvilágosodás állapota azonban kötöttségek nélküli rendkívül mély, de egyben dinamikus állapot. A Buddha módszerének csak az első része foglalkozik a tudatfolyamatok leállításával, ez az összpontosítás gyakorlata. Ezt azonban mindig követnie kell a mozgás szemlélésének, átélésének, vagy mozgás gyakorlatoknak. Csak így érhető el a teljes felszabadulás, hiszen maga az élet mozgás. Az nem mindegy, hogy a szamszárikus körforgást követjük, vagy mi forgatjuk a Tan Kerekét. A fentiek indokolják többek közt a buddhista mozgásművészetek gazdag világának létét.

17.45 – 18.00 SZÜNET

18.00 – 19.15 A misztikus harcművészet történetei – Dobay Ádám előadása

Japánban a tinédzser fiúkorosztálynak készülő, úgynevezett sónen popkulturális termékekben gyakori visszatérő elem a harc. A népszerű mai kalandtörténetekben azonban egyre szokatlanabb módon keverednek a hagyományos japán kultúra elemei a modern Japán társadalmi változásainak leképzéseivel és a Japánt érő külföldi hatásokkal. Így jönnek létre a misztikus harc, az óriásrobot és a párbajkártya történetei.

Szabó Balázs

Kapcsolódó

2022 06 09. 06:00
Veszprém
Az 1998-as évtől a Tibetet Segítő Társaság „buddhista zarándoklat” hagyományt teremtett, és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közös szervezésben, az idén huszonötödik alkalommal indít buddhista zarándoklatot, azért hogy megemlékezzünk a Buddha születésének és megvilágosodásának napjáról, a Vészákháról.
2022 06 02. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
Könyvbemutatót tartunk 2022. június 02-án 18 órától A Tan Kapuja Szertartástermében. Az esten A Tan Kapuja Kiadó gondozásában, a kiadó Kelet Kincsei sorozatának első kötete, a Jóga-szútra – A Patandzsalinak is nevezett Ananta tanítása a tudat leigázásáról  készítőivel, Farkas Attila Mártonnal és Tenigl-Takács Lászlóval beszélget a TKBF rektora, Karsai Gábor.