Főoldal > A japán harcművészetek világa 4.

A japán harcművészetek világa 4.

Szabó Balázs
Esemény leírása

Előadássorozat a japán harcművészetek kialakulásáról, hátteréről és hatásairól.

Az április 20-ai előadások:

14.45 kapunyitás

15.00 – 16.15 Jujutsu és Aikido – Szabó Balázs előadása

A japán harcművészetek fejlődésének egy sajátos irányát képviselik a jujitsu kategóriájába sorolt iskolák. A japán jujitsu a ma rendkívül népszerű judo és aikido alapját is alkotja – mit jelent az, hogy jujitsu? mikor jelentek meg, hogyan fejlődtek ezek az iskolák?

16.15 – 16.30 SZÜNET

16.30 – 17.45 Mozgásművészetek a megvilágosodás ösvényén – Cser Zoltán előadása

A legtöbben, amikor a Buddháról, vagy a megvilágosodásról hallanak, az ülőmeditáció képe jelenik meg "lelki" szemük előtt. Ezért egy olyan elképzelés vált általánossá, mely szerint az Ösvény célja egyfajta passzív állapot, a folyamatok, mozgások leállása. Igen érdekes, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, valójában mintha mi, hétköznapi emberek lennénk lefagyva, egyfajta passzív állapotban, megkötözve a saját elképzeléseink és szenvedélyeink által, a megvilágosodás állapota azonban kötöttségek nélküli rendkívül mély, de egyben dinamikus állapot. A Buddha módszerének csak az első része foglalkozik a tudatfolyamatok leállításával, ez az összpontosítás gyakorlata. Ezt azonban mindig követnie kell a mozgás szemlélésének, átélésének, vagy mozgás gyakorlatoknak. Csak így érhető el a teljes felszabadulás, hiszen maga az élet mozgás. Az nem mindegy, hogy a szamszárikus körforgást követjük, vagy mi forgatjuk a Tan Kerekét. A fentiek indokolják többek közt a buddhista mozgásművészetek gazdag világának létét.

17.45 – 18.00 SZÜNET

18.00 – 19.15 A misztikus harcművészet történetei – Dobay Ádám előadása

Japánban a tinédzser fiúkorosztálynak készülő, úgynevezett sónen popkulturális termékekben gyakori visszatérő elem a harc. A népszerű mai kalandtörténetekben azonban egyre szokatlanabb módon keverednek a hagyományos japán kultúra elemei a modern Japán társadalmi változásainak leképzéseivel és a Japánt érő külföldi hatásokkal. Így jönnek létre a misztikus harc, az óriásrobot és a párbajkártya történetei.

Szabó Balázs

Kapcsolódó

2024 02 09. 16:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Baktay-terem, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
2024. február 9-én (pénteken) 16.30 órakor nyílik meg BMZ (Baji Miklós Zoltán) képzőművész, főiskolánk hallgatója,  Műugrás 2., a Metafizikai Térben című kiállítása A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Baktay-termében.
2024 02 23. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Február 23-án 17:30-as kezdéssel Hobo: József Attila estjére kerül sor. Sokan együtt nőttünk fel velük. Most itt A Tan Kapuján személyesen találkozhatunk az Előadóművésszel és a Költővel.