Főoldal > A japán harcművészetek világa 4.

A japán harcművészetek világa 4.

Szabó Balázs
Esemény leírása

Előadássorozat a japán harcművészetek kialakulásáról, hátteréről és hatásairól.

Az április 20-ai előadások:

14.45 kapunyitás

15.00 – 16.15 Jujutsu és Aikido – Szabó Balázs előadása

A japán harcművészetek fejlődésének egy sajátos irányát képviselik a jujitsu kategóriájába sorolt iskolák. A japán jujitsu a ma rendkívül népszerű judo és aikido alapját is alkotja – mit jelent az, hogy jujitsu? mikor jelentek meg, hogyan fejlődtek ezek az iskolák?

16.15 – 16.30 SZÜNET

16.30 – 17.45 Mozgásművészetek a megvilágosodás ösvényén – Cser Zoltán előadása

A legtöbben, amikor a Buddháról, vagy a megvilágosodásról hallanak, az ülőmeditáció képe jelenik meg "lelki" szemük előtt. Ezért egy olyan elképzelés vált általánossá, mely szerint az Ösvény célja egyfajta passzív állapot, a folyamatok, mozgások leállása. Igen érdekes, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, valójában mintha mi, hétköznapi emberek lennénk lefagyva, egyfajta passzív állapotban, megkötözve a saját elképzeléseink és szenvedélyeink által, a megvilágosodás állapota azonban kötöttségek nélküli rendkívül mély, de egyben dinamikus állapot. A Buddha módszerének csak az első része foglalkozik a tudatfolyamatok leállításával, ez az összpontosítás gyakorlata. Ezt azonban mindig követnie kell a mozgás szemlélésének, átélésének, vagy mozgás gyakorlatoknak. Csak így érhető el a teljes felszabadulás, hiszen maga az élet mozgás. Az nem mindegy, hogy a szamszárikus körforgást követjük, vagy mi forgatjuk a Tan Kerekét. A fentiek indokolják többek közt a buddhista mozgásművészetek gazdag világának létét.

17.45 – 18.00 SZÜNET

18.00 – 19.15 A misztikus harcművészet történetei – Dobay Ádám előadása

Japánban a tinédzser fiúkorosztálynak készülő, úgynevezett sónen popkulturális termékekben gyakori visszatérő elem a harc. A népszerű mai kalandtörténetekben azonban egyre szokatlanabb módon keverednek a hagyományos japán kultúra elemei a modern Japán társadalmi változásainak leképzéseivel és a Japánt érő külföldi hatásokkal. Így jönnek létre a misztikus harc, az óriásrobot és a párbajkártya történetei.

Szabó Balázs

Kapcsolódó

2024 05 27. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kőrösi terme
Igazán különleges eseményre kerül sor A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán: partnerintézményünkből, a thaiföldi MCU – IBSC-ről Budapestre látogató kutató-oktatónő, Dr. Nadnapang Phophichit tart meditáció gyakorlással egybekötött előadást.
2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
Megszakítás