Főoldal > A japán harcművészetek világa 2.

A japán harcművészetek világa 2.

TKBF_2013_02_23_99
Esemény leírása

I. “A harcművészeti iskolák kialakulása”
Szabó Balázs előadása
A mai ismert japán harcművészetek alapjait a kora újkori japánban kialakult harcművészeti iskolák jelentik. Hogyan és miért alakultak ki és milyen jellegzetes tulajdonságaik voltak?

II. Zen szertartás
(Komár Lajos és a Tan Kapuja Zen Közösség tagjai)
Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a szertartási eszközök és öltözék. Meditáció, szív szútra recitálása, ezt követően beszélgetés.

III. “Kenjutsu, avagy a Jó, a Rossz, és a Kardforgató”
Ambrus Péter előadása
Mit jelent az hogy kenjutsu? Mit mond Magyarországon egy átlagembernek ha ezt a szót hallja? Mi történik, mikor a japán kardot is megemlítjük? Rengeteg mítoszon, városi legendán és félreértésen kell keresztülverekednünk magunkat ha igazán meg akarjuk érteni hogy miről is szól ez a kevésbé ismert japán harcművészet. Az előadó személyes tapasztalatain és saját történetén keresztül próbál rávilágítani hogy mire kell odafigyelnünk a kardforgatással kapcsolatban.

IV. “Harcművészet és japán popkultúra”
Dobay Ádám előadása
A sport mint műfaj szerves elemét képezi a korlátlan témaválasztással dolgozó japán képregény- és animációs filmkultúrának, amiben az egzotikus nyugati sportágak (foci, golf, röplabda) mellett rendre találunk a judo, karate, vagy kendo gyakorlását a középpontba állító történeteket. Mit láthatunk ezekben, és hogyan tartják fenn az érdeklődést akár több száz részen át?

TKBF_2013_02_23_99

Kapcsolódó

2023 09 19. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A testet lazító, nyújtó és erősítő gyakorlatok, az ászanák, a pránájáma, a bandhák, a mudrák gyakorlása során kapcsolatba kerülhetünk, rálátást és belátást nyerhetünk a bennünk zajló energetikai, érzelmi és mentális folyamatokra.
2023 09 04. 16:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Nyilvános kurzust tart 2023. szeptember 4. és 8. között A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Le Manh That professzor, a vietnami buddhizmus egyik legjelesebb kortárs kutatója, az Egyesült Vietnami Buddhista Egyház és a Vietnami Buddhista Egyetem egyik vezetője.