Főoldal > A civilizáció lenyomata: A könyvek káprázatos útja

A civilizáció lenyomata: A könyvek káprázatos útja

oszk-taiwan
Esemény leírása

A nagyszabású interaktív könyvtörténeti kiállítás anyaga a Tajvani Nemzeti Könyvtárral 2015 tavaszán kötött együttműködés alapján érkezett könyvtárunkba. A tárlat keretében az érdeklődők megtekinthetnek számos, a tajvani magaskultúra részeként ismert könyvritkaságot. A Tajvani Nemzeti Könyvtár (a Könyvtár) gazdag régi könyv és dokumentumgyűjteménnyel rendelkezik.

Az állományban megtalálhatók ritka és eredeti, Szung-, Jüan- és Ming-kori kiadások, kézzel másolt buddhista szútrák az északi és déli dinasztiák időszakából, valamint a Szuj- és Tang-korból, híres szerzők kéziratai, továbbá bronzmetszetek és kővésetek pacskolatai. Az elmúlt években a gyűjtemény tovább bővült népi faragásokkal, metszetekkel és fadúcos technikával készült nyomatokkal, valamint régi tajvani könyvekkel és dokumentumokkal. A Könyvtár gyűjteménye bővelkedik gyönyörű, változatosnál változatosabb darabokban.

A kiállítás betekintést enged a fűzési – és kötészeti eljárásokba, a papírkészítés előtti idők technikáinak rejtelmeibe.

A látottakat a gyakorlatban is lehetőség lesz kipróbálni, a tárlat különösen gazdag interaktív elemekben: táblanyomat-készítés, festés, könyvfűzés, emlékfotó-készítés várja a látogatókat.

A kiállítás 2016. október 18-tól december 15-ig tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig, 9 és 20 óra között.

Helyszín:  6. emelet, Ars Librorum kiállítótér és a Corvina termek. A kiállítás díjmentesen megtekinthető.

http://www.oszk.hu/kiallitasok/civilizacio-lenyomata-konyvek-kaprazatos-utja

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG

Időpont: 2016 október 15-én!

Különleges tajvani délutánra invitáljuk látogatóinkat.  A tajvani Központi Nemzeti Könyvtárból /Tajvan/ (National Central Library) nagyszabású kiállítás érkezik a könyvtárba. 

A kiállított különlegességek mellett meghallgathatod Max K. W. Huan professzor angol nyelvű előadását a témában. Az érdeklődőket teával, interaktív foglalkozásokkal, Tajvanról érkezett zeneakadémiai hallgatók muzsikájával, s más apró meglepetésekkel várjuk.

A tárlat keretében az érdeklődők a tajvani magaskultúra részeként ismert könyveket tekinthetnek meg. A délutánt gasztronómiai kirándulás zárja, hamisítatlan tajvani ízekkel.

Program:

14 – 18 óra között
14:00–14:15 A vendégeket köszönti: Íjgyártó István KKM államtitkár & Wen-Lung Tao képviseletvezető

14:15–14:30 Tradicionális tajvani élőzene 
Kína-kutatás Tajvanon – tudományos előadás
Helyszín: Díszterem, VI. emelet

14:30–15:45 Prof. Max K. W. Huang Kína- kutató tudományos előadása angol nyelven (Academia Sinica, Tajvan, Modernkori Történeti Intézet)

15:45-16:00 Teakóstolás 
Kiállításmegnyitó
Helyszín: Ars Librorum, VI. emelet

16:00–16:10 Tradicionális tajvani élőzene 

16:10–16:30 A kiállítást megnyitja: Tüske László főigazgató és Shu-hsien Tseng főigazgató

16:30–17:00 Vezetett séta

17:00–18:00 Fogadás

oszk-taiwan

Kapcsolódó

2024 05 17. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Május 17-én 17:30-as kezdéssel Globalizmus és tradícionalitás címmel a történelem nagy válaszútjáról beszélget Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhist Egyház elnöke) és Kassai Lajos (íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője). Moderátor: Karsai Gábor, a Főiskola rektora.
2024 04 26. 17:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme, Budapest 1098 Börzsöny u. 11.
Április 26-án 17:30-as kezdéssel a Bëlga együttes lesz a vendégünk, akikkel ezúttal egy közös kis performanszra kerül sor, amibe Takács László (Taki) is bekapcsolódik. Hogy miről is lesz szó? Maradjon meglepetés.
2024 04 19. 18:30
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
2024. április 19-én igazán különleges eseménynek ad otthont Főiskolánk. Két volt hallgatónk (Csadó Attila és Sántik Zsuzsanna) is fellép a Szertartásteremben, ahol a Csadó Attila és a madárkák zenekar ad izgalmasnak ígérkező koncertet.