Főoldal > A civilizáció lenyomata: A könyvek káprázatos útja

A civilizáció lenyomata: A könyvek káprázatos útja

oszk-taiwan
Esemény leírása

A nagyszabású interaktív könyvtörténeti kiállítás anyaga a Tajvani Nemzeti Könyvtárral 2015 tavaszán kötött együttműködés alapján érkezett könyvtárunkba. A tárlat keretében az érdeklődők megtekinthetnek számos, a tajvani magaskultúra részeként ismert könyvritkaságot. A Tajvani Nemzeti Könyvtár (a Könyvtár) gazdag régi könyv és dokumentumgyűjteménnyel rendelkezik.

Az állományban megtalálhatók ritka és eredeti, Szung-, Jüan- és Ming-kori kiadások, kézzel másolt buddhista szútrák az északi és déli dinasztiák időszakából, valamint a Szuj- és Tang-korból, híres szerzők kéziratai, továbbá bronzmetszetek és kővésetek pacskolatai. Az elmúlt években a gyűjtemény tovább bővült népi faragásokkal, metszetekkel és fadúcos technikával készült nyomatokkal, valamint régi tajvani könyvekkel és dokumentumokkal. A Könyvtár gyűjteménye bővelkedik gyönyörű, változatosnál változatosabb darabokban.

A kiállítás betekintést enged a fűzési – és kötészeti eljárásokba, a papírkészítés előtti idők technikáinak rejtelmeibe.

A látottakat a gyakorlatban is lehetőség lesz kipróbálni, a tárlat különösen gazdag interaktív elemekben: táblanyomat-készítés, festés, könyvfűzés, emlékfotó-készítés várja a látogatókat.

A kiállítás 2016. október 18-tól december 15-ig tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig, 9 és 20 óra között.

Helyszín:  6. emelet, Ars Librorum kiállítótér és a Corvina termek. A kiállítás díjmentesen megtekinthető.

http://www.oszk.hu/kiallitasok/civilizacio-lenyomata-konyvek-kaprazatos-utja

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG

Időpont: 2016 október 15-én!

Különleges tajvani délutánra invitáljuk látogatóinkat.  A tajvani Központi Nemzeti Könyvtárból /Tajvan/ (National Central Library) nagyszabású kiállítás érkezik a könyvtárba. 

A kiállított különlegességek mellett meghallgathatod Max K. W. Huan professzor angol nyelvű előadását a témában. Az érdeklődőket teával, interaktív foglalkozásokkal, Tajvanról érkezett zeneakadémiai hallgatók muzsikájával, s más apró meglepetésekkel várjuk.

A tárlat keretében az érdeklődők a tajvani magaskultúra részeként ismert könyveket tekinthetnek meg. A délutánt gasztronómiai kirándulás zárja, hamisítatlan tajvani ízekkel.

Program:

14 – 18 óra között
14:00–14:15 A vendégeket köszönti: Íjgyártó István KKM államtitkár & Wen-Lung Tao képviseletvezető

14:15–14:30 Tradicionális tajvani élőzene 
Kína-kutatás Tajvanon – tudományos előadás
Helyszín: Díszterem, VI. emelet

14:30–15:45 Prof. Max K. W. Huang Kína- kutató tudományos előadása angol nyelven (Academia Sinica, Tajvan, Modernkori Történeti Intézet)

15:45-16:00 Teakóstolás 
Kiállításmegnyitó
Helyszín: Ars Librorum, VI. emelet

16:00–16:10 Tradicionális tajvani élőzene 

16:10–16:30 A kiállítást megnyitja: Tüske László főigazgató és Shu-hsien Tseng főigazgató

16:30–17:00 Vezetett séta

17:00–18:00 Fogadás

oszk-taiwan

Kapcsolódó

2022 06 09. 06:00
Veszprém
Az 1998-as évtől a Tibetet Segítő Társaság „buddhista zarándoklat” hagyományt teremtett, és a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közös szervezésben, az idén huszonötödik alkalommal indít buddhista zarándoklatot, azért hogy megemlékezzünk a Buddha születésének és megvilágosodásának napjáról, a Vészákháról.
2022 06 02. 18:00
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme
Könyvbemutatót tartunk 2022. június 02-án 18 órától A Tan Kapuja Szertartástermében. Az esten A Tan Kapuja Kiadó gondozásában, a kiadó Kelet Kincsei sorozatának első kötete, a Jóga-szútra – A Patandzsalinak is nevezett Ananta tanítása a tudat leigázásáról  készítőivel, Farkas Attila Mártonnal és Tenigl-Takács Lászlóval beszélget a TKBF rektora, Karsai Gábor.