Dhammapada Alapítvány

Az Alapítvány 2004 őszén azzal a céllal alapíttatott, hogy létrehozza és működtesse az öregek tanítása, a théraváda tradíció szerinti első magyarországi buddhista kolostort, és ennek működésére alapozva hitelesen jelenítse meg a Magyarországon a mindeddig csak hírből ismert hagyományt. A közhasznú szervezetként bejegyzett alapítvány emellett számtalan olyan tevékenységet kíván folytatni a kolostor megalapítása után, amelyek meggyőzően közvetítik a buddhizmus szellemiségét.

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Farkas Pál, alelnöke Tóth Zsuzsanna, titkára Jelen János.

Az Alapítvány kérte Ácsán Szumédhó mester és az általa képviselt thai erdei szerzetesi vonal támogatását a kolostor irányítására, működésének megindítására. A mester ehhez elvi beleegyezését adta, ugyanakkor elgondolkodtatóan egyszerű és mégis lényegi volt a beszélgetésen résztvevő rangidős Vadzsiró théra felvetése: „Az egész elképzelés sikere egyetlen dolgon múlik: Magyarországon hányan borotválják majd le a fejüket és öltik föl a fehér vagy sárga ruhát?”
Kuratórium a mester javaslatait fontolóra véve szerényebb igényeket fogalmazott meg: Budapesttől 50-70 kilométeres távolságon belül alkalmas, legalább néhány hektár nagyságú, lehetőleg természetes állapotú területet keres, lehetőleg egy-két meglévő és használható vagy felújítható épülettel. Már eddig is felmerült néhány ajánlat, amelyek azonban igen magas költségeik vagy jogi problémák miatt illuzórikusnak bizonyultak. Jelenleg azonban két olyan új ajánlat került előtérbe, amelyek reálisnak mutatkoznak, így a kuratórium megkezdi a megvásárlásához szükséges pénzadományok gyűjtését, és segítők jelentkezését várja a szervezéshez éppúgy, mint a későbbi tereprendezéshez és építkezéshez. Továbbra is kérjük azonban mindazokat a barátainkat, akiknek vannak ötleteik, hol kereshetnénk más területeket, vagy konkrét információjuk van eladó vagy átadó területről, hogy keressenek meg tanácsaikkal, hiszen nem szeretnénk egy ilyen fontos kérdésben elhamarkodott döntést hozni. Örömmel vesszük mindazok támogatását, akik azonosulni tudnak céljainkkal, akár pénzadomány, akár földterület vagy munka felajánlása, tanácsadás vagy egyéb segítség formájában. Szívesen fogadjuk mindazokat is, akik vállalnák támogatók felkutatását, megegyezés szerinti sikerdíjért, vagy egyszerűen csak nagylelkűségből.

Az Alapítvány ügyeiben felvilágosítással szolgál: Farkas Pál, telefon: 280-6712, fax: 280-6714 (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola), 342-3232.

Dhammapada Alapítványt az alábbi számlaszámon lehet támogatni: 11707024-20453400-00000000. Az adó 1%-ának felajánlásához az Alapítvány adószámát kell feltüntetni: 18252350-1-43. 2007-ben az Alapítvány sem az adó 1%-ából, sem más forrásokból származó bevételt nem használt föl, csak bankköltségei voltak.