Tudományos diákkör

A Főiskolán tanultakat hallgatói konferencián lehet bemutatni, melyből többféle is lesz ebben a tanévben. Ősszel házi konferenciát tartunk, majd áprilisban országos konferencia lesz, májusban pedig Nagyváradon lesz az ottani egyetem konferenciája, melyen törzsvendégek vagyunk.

A házi konferencia tervezett időpontja november vége vagy december eleje. A részvételhez írni kell egy dolgozatot november közepéig (pontos időpont később lesz kijelölve, a konferencia időpontjával együtt). Ennek terjedelme minimum 40 ezer karakter. Elsőre lehet, hogy ijesztőnek tűnik, de meg lehet csinálni. A konferencián pedig egy 10-15 perces előadásban kell bemutatni a leírtak lényegét.

Akik a házi konferencián indulnak, a bíráló bizottság döntése alapján részt vehetnek a tavaszi országos konferencián. A részvétel előnyös lehet későbbi MA vagy PhD jelentkezéskor, de nem mellékes az sem, hogy ha nem ebben az évben írsz szakdolgozatot, akkor később még szakdolgozatnak is beadhatod, amit a TDK-ra írtál. (Akik ebben az évben szakdolgozatot írnak, azok nem adhatják be egy az egyben ugyanazt mindkét helyre.) Előnyös lehet abból a szempontól is, hogy ha valamilyen témába alaposan beleásod magad, könnyebben találsz szemináriumra kidolgozható témákat, a TDK-dolgozatodat részben itt is felhasználhatod.

A nagyváradi konferenciákon három éve veszünk részt, minden évben több versenyzőnk díjazott volt. Ott a feltételek is könnyebbek, csak tíz oldalt kell írni a választott témáról, melynek határideje március vége szokott lenni.

A dolgozat témája lehet buddhizmus (dharma), filozófia, vallástudomány, magyar kultúra (hagyomány), keleti nyelvek és kultúrák, sport (harcművészet), de más is szóba jöhet, amit tanulták vagy nem tanultál a Főiskolán.

Lesz - ha igény van rá - TDK felkészítő is. Itt meg lehetne beszélni a témaválasztással, témavezető kereséssel kapcsolatos kérdésektől kezdve bármit, és el lehetne próbálni az előadást. A dolgozatírás technikáját is lehetne gyakorolni rövid szövegeken - ezen nem csak a TDK-ra készülők vehetnek részt.

Tervezek konferenciától független előadásokat, ahol a hallgatótársak bemutathatják azt, amivel foglalkoznak, és legalább részben kapcsolódik az itteni tanulmányaikhoz. Ha van olyan témád, mely ebbe a kategóriába beleillik, lehet ötletekkel bombázni.

Tervezem olyan gyakorlati foglalkozások indítását, melyek segítenek a dolgozatírás fáradalmait kipihenni, regenerálódni. A szellemi és a (sok ülésből származó) fizikai fáradalmakra is gondolok. Tudom, hogy a hallgatótársak közül többen járatosak különböző harcművészeti technikákban, ezért kérem azok jelentkezését, aki szívesen tartanának erre a célra alkalmas gyakorlást. (Bármilyen ötletet szívesen fogadok, meglátjuk, mit tudunk megvalósítani.)

Ha úgy gondolod, érdekelne ez a program, de legalábbis felkeltette az érdeklődésedet, jelezd nekem, akár levélben, akár személyesen, biztos megtalálsz valamikor.

Üdv.: Pöltl János