Boksz és kakasviadal a Thai Kulturális Esten

Szerző: 
Bialkó László Gergő

Április 22-től május 5-ig tartott az a Road Show, amelynek keretében a thai előadók bejárták Közép-Európa országinak egy részét, így például voltak Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és természetesen Magyarországon is. Nálunk április 29-én, a Pesti Magyar Színházban léptek fel. Két csapat, a Bunditpatanasilpa Institute’s Dance Troupe és a Sema Thai Marionette Puppet Theater állított össze egy egész estés bemutatót a thai kultúra iránt érdeklődőknek. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola diákjait a Thaiföldi Nagykövetség invitálta meg az előadásra.

A Thai Királyság magyarországi nagykövete, Sompong Sanguanbun megnyitó beszédében elmondta: ez már a második, hogy ezek az előadók Magyarországon szerepelnek. Emlékezetett arra, hogy Magyarország és Thaiföld 41 éve vették föl egymással a diplomáciai kapcsolatot.

Az est első felében a Sema Thai Marionette Puppet Theater bábelőadása volt terítéken. 

A társulat egy igen színvonalas bábszínházi performansszal készült, amely kétszer is elnyerte az Artistic Creation nevű díjat. Chao Ngor történek megjelenítéséért elsőként a 2008-as prágai bábkarneválon ítélték oda a díjat a társulat tagjainak, másodszorra pedig Indonéziában jutalmazták az előadást 2013-ban. 

A Chao Ngor egy thai népmesét elevenít meg, amely egy nem mindennapi, kagylóhéjban született fiúról szól, aki óriások közt élt. Az óriások mindent megadtak neki, csak azt az egy dolgot tiltották meg, hogy felmásszon a közeli toronyba. A fiú nem engedelmeskedett, a tiltás ellenére bevette a tornyot, ahol egy csúnya maszkra lelt. Úgy döntött, ezután ezzel a maszkkal rejti el az arcát. 

Amikor elhagyta az órásokat és a világban bolyongott, találkozott egy gyönyörű lánnyal, Rojjana-val, aki nem a külseje alapján ítélte meg őt. A történet végén a főhős és Rojjana természetesen egymásba szeretett.

A bábszínház után a közönség ízelítőt kaphatott a hagyományos thai zenékből és táncokból. Voltak maszkos drámák, amelyek komplett thai mítoszokat meséltek el, de akadtak olyan bemutatók is, amelyeket egy szertartás vagy az élet egy fontosabb pillanata ihletett. Jó példa erre a rizst megáldó tánc, vagy a mozsártörők tánca. Ez utóbbi Thaiföld észak-keleti részéből ered, ahol a helyiek naplemente után jártak táncot, miközben mozsarukban zúzták a rizst. 

Külön érdemes kiemelni a kakasviadal táncot, amely már Thaiföld déli részének kultúráját dicséri. Ennek a táncnak a koreografálásához a harci kakasok mozdulatait használták fel.

És akinek még ez sem lett volna elég, azt még egy kis thai boksz bemutatóval is szórakoztatta a társulat, amely az előadás végén egy „Welcome to Thailand” transzparenssel búcsúzott.